Заява прес-секретаря Білого дому на День пам’яті українського Голодомору

БІЛИЙ ДІМ

Офіс прес-секретаря

19 листопада 2011 року

У той час як ми відзначаємо 20-у річницю незалежності України, що стала проявом сили духу та рішучості народу України, ми також згадуємо страждання, пережиті ним 75 років тому під час катастрофічного голоду, який став відомий як Голодомор, тобто “смерть від голоду”. Ця жахлива трагедія, що сталася в результаті навмисного захоплення врожаю і господарств по всій Україні Йосипом Сталіним, була одним з найбільших злочинів комунізму. Сьогодні американці приєднуються до народу України і українців по всьому світу, щоб згадати всіх, хто постраждав і безневинно помер внаслідок штучно організованого голоду.

Перед лицем цієї брутальної спланованої спроби зламати волю народу України, українці продемонстрували велику мужність і стійкість.  Створення гордої незалежної держави Україна двадціть років тому свідчить про неабияку глибину любові українського народу до свободи і незалежності.

Сполучені Штати цінують дружбу між нашими народами і висловлюють свої глибокі співчуття з цього сумного приводу. Поминаючи цю трагедію, ми знов зобов’язуємося і підтверджуємо нашу спільну рішучість не допустити будь-коли повторення таких трагічних подій.

Амбасада США в Україні