Спільна заява Саміту Україна – ЄС

1. П’ятнадцятий саміт Україна – ЄС відбувся в Києві 19 грудня 2011 року. Україну представляв Президент Віктор Янукович. Європейський Союз (ЄС) представляли Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей і Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Дурао Баррозу.

2. Лідери із задоволенням відзначили, що головні переговірники досягли спільного розуміння щодо повного тексту Угоди про асоціацію, яка визначить майбутню договірно-правову основу відносин Україна – ЄС. Наразі відкритий шлях для технічної підготовки остаточної консолідованої версії Угоди, в тому числі в частині глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, з метою її якнайскорішого парафування.

3. Лідери визнали виняткову важливість Угоди про асоціацію, яка є новим етапом у розвитку договірних відносин між Україною і ЄС та ставить за мету досягнення політичної асоціації та економічної інтеграції. Це включатиме всеосяжний процес наближення України до цінностей, стандартів і норм Європейського Союзу у всіх сферах співробітництва. У зв’язку з цим лідери підкреслили важливість активізації зусиль у виконанні Порядку денного асоціації Україна – ЄС.

4. Лідери обмінялися думками щодо майбутнього відносин України та ЄС, побудованих на цілях та принципах Угоди про асоціацію. Ця Угода про асоціацію залишає відкритим шлях до подальшого прогресивного розвитку відносин між Україною та ЄС. Лідери визнали, що Україна як європейська країна з європейською ідентичністю поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу і визнали, що поступове зближення України і ЄС у політичній, економічній та правовій сферах сприятиме подальшому прогресу у відносинах ЄС – Україна. ЄС визнав європейські устремління України і вітає її європейський вибір.

5. Лідери нагадали, що Угода про асоціацію передбачає спільне зобов’язання щодо тісних та тривалих відносин, заснованих на спільних цінностях, зокрема повній повазі до демократичних принципів, верховенства права, належного управління, прав людини та основних свобод, включаючи права національних меншин, недискримінацію меншин та повагу до розмаїття і людської гідності.

6. Лідери підтвердили відданість верховенству права, що включає незалежність судової гілки влади, визнаючи це як важливий елемент, що лежить в основі Угоди про асоціацію: у той же час вони відзначили окремі виклики у цій сфері, які вимагають невідкладної уваги, зокрема шляхом судової реформи. Вони також підкреслили важливість вільних ЗМІ і свободи зібрань, а також домовилися про необхідність подальшого удосконалення чинного законодавства України в зазначених сферах, з метою приведення його у відповідність до міжнародних стандартів. Вони досягли спільного порозуміння, що дотримання Україною принципів поваги до спільних цінностей та верховенства права буде дуже важливим для темпів політичної асоціації та економічної інтеграції України в ЄС, у тому числі в контексті укладення Угоди про асоціацію та її подальшої імплементації.

7. Лідери обговорили перебіг конституційної, виборчої та судової реформ в Україні та визнали переваги продовження цих реформ у прозорий та всеохоплюючий спосіб, із залученням опозиції та вагомою участю представників громадянського суспільства.

8. Лідери підтвердили своє зобов’язання створити інституційні, регуляторні та технічні умови для імплементації Угоди про асоціацію та створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Вони визнали, що така поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі, пов’язана з більш широким процесом адаптації законодавства, може сприяти подальшій економічній інтеграції у внутрішній ринок Європейського Союзу, як це передбачено в Угоді про асоціацію. Вони також погодилися щодо виняткової важливості подальших зусиль з покращення бізнес-клімату в Україні.

9. Лідери позитивно відзначили прогрес у виконанні Плану дій щодо лібералізації візового режиму і підтвердили свої спільні зобов’язання просуватися до безвізового режиму, який буде запроваджений у відповідний час після створення визначених у Плані дій умов для добре керованого та безпечного пересування людей. Як проміжний крок до запровадження безвізового режиму, вони привітали завершення переговорів щодо внесення змін до Угоди про спрощення візового режиму, що має на меті подальше спрощення процедур видачі віз громадянам України.

10. Лідери обмінялися думками щодо міжнародних і регіональних питань, які становлять спільний інтерес, зокрема щодо відносин з Білоруссю та Росією. Що стосується Республіки Молдова, лідери відзначили спільність поглядів щодо процесу придністровського врегулювання у світлі нещодавнього відновлення офіційних переговорів у форматі «5+2».