Тризубівців засудили умовно

Дев’ятьом патріотам, котрі спиляли голову погруддю Сталіна в грудні 2010 року, винесли обвинувальний вирок. Суддя Жовтневого райсуду Запоріжжя Віктор Татарінов вважає, що в діях тризубівців був умисел, спрямований на пошкодження чужого майна.

Тризубівці винними себе не визнали, оскільки діяли з ідеологічних мотивів – відстоювали честь свого народу, добиваючись демонтажу незаконного пам’ятника організатору репресій і голоду на Україні. Проте у вироку значиться, що не має значення чи законно, чи ні був встановлений пам’ятник.

Обвинуваченим призначено різні покарання – від трьох років позбавлення волі до двох років обмеження. Всі терміни – умовно із випробувальним терміном від року до трьох. Також засуджених зобов’язали компенсувати обкому КПУ збитки у сумі 109 828 грн.

Адвокати вже готуються подавати апеляції на вирок. «Я вважаю його незаконним і нечесним. Суд процентів на 90 нічого не врахував з аргументів захисту. Я вважаю, що приймаючи рішення суд враховував тільки позицію обвинувачення. Суд так і не дав жодної оцінки тим законодавчим актам, які забороняють встановлювати ці пам’ятники. Захист наполягав, що в діях підсудних немає складу того злочину, який йм інкримінують – суд не дав цьому жодної оцінки», – зауважив адвокат Анатолія Онуфрійчука Володимир Прудовський.

У день вироку окружний адмінсуд заборонив проведення пікетів біля Жовтневого райсуду. Група підтримки «тризубівців» прийшла до суду без плакатів, із державними прапорами. Комуністи під прикриттям «зустрічі із народним депутатом Бабуріним» провокували конфлікт, який закінчився бійкою.