Українські Церкви закликають усіх до активної громадянської позиції

КИЇВ – Представники УПЦ, УПЦ КП та УГКЦ стурбовані суспільно-політичною ситуацією і закликають усіх людей доброї волі об’єднати зусилля та сформувати активну громадянську позицію щодо визначних питань суспільного життя, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У Києво-Могилянській академії 1 грудня Предстоятель УПЦ Київського Патріархату патріарх Філарет, Глава Української Греко-Католицької Церкви архієпископ Святослав та вікарій Київської митрополії Української Православної Церкви (в єдності з Московським патрірахатом) єпископ Іларій зустрілися з представниками національної інтелігенції України. Зустріч була присвячена двадцятій річниці референдуму, на якому український народ підтвердив проголошення незалежності України.

Глави Церков оприлюднили спільно опрацьоване Звернення щодо суспільно-політичної ситуації в Україні.

У зустрічі також взяли участь Семен Глузман, Архиєпископ Любомир (Гузар), Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

У зверненні наголошено, що “лише у вільному діалозі нам може відкритися живе мислення, яке спонукатиме кожного до особистої відповідальності за ближнього, за свою громаду та свою країну”.

Глави Церков закликають не шукати причин у поверхневих обставинах, адже “головна причина негараздів ховається у нас самих, в духовній кризі, яка роз’їдає наше суспільство”.

Тож у спільному зверненні Церкви звернулися до українського народу: “Ми закликаємо всіх людей доброї волі, незалежно від релігійної, національної, політичної приналежності, розкрити духовний потенціал, даний Богом нашому народу, та утвердити в суспільстві принципи любові, справедливості й взаємодопомоги. Єднання суспільства навколо цих духовних ідеалів, громадська самоорганізація та взаємна підтримка − найкращий захист в умовах політичних та економічних криз”.

“Особливо ж ми звертаємо свій заклик до тих, хто має авторитет і повагу людей, мудрість та життєвий досвід: об’єднаймо свої зусилля для служіння українському народу! Разом ми зможемо сформувати активну і плідну громадську позицію щодо визначних питань суспільного життя”, − підкреслено у зверненні.

За підсумками зустрічі учасники вирішили залучати до діалогу, здатного забезпечити оновлення суспільних відносин, представників національної інтелігенції та широке коло людей доброї волі. Тому вони запланували спільно розробити і представити всій Україні на початку 2012 року пріоритети суспільного розвитку, а також принципи соціальної взаємодії в їх реалізації.

 

Джерело: http://www.irs.in.ua