Донецька міліція незаконно провела обшук у приміщенні громадської організації за проукраїнську позицію голови (ВІДЕО)

10 лютого у приміщенні Всеукраїнської організації «Чорнобиль допомога» співробітники міліції проводили обшук за постановою суду, яка була виписана на зовсім іншу організацію.

Журналістів, які за сигналом прибули на місце, зустрів капітан міліції Олександр Стадніченко, співробітник управління з боротьби з економічною злочинністю. Поняті зайшли у приміщення вже після журналістів, це аспект дуже важливий, бо відсутність понятих на місці проведення слідчих дій – порушення. І таких порушень було ще чимало.

Постанова є, решта – не важливо

„Тут проводиться огляд приміщення, через те що організація, яка проводить фінансово- господарську діяльність, відмовляє на всі офіційні запити. За рішенням суду проводимо тут огляд і фіксуємо порушення, – повідомив Олександр Стадніченко. – Ми фіксуємо порушення, тому що тут є нелегальний аптечний склад, який не має ліцензії, відповідних документів із санстанції. Ми діємо в рамках закону, всі документи є, але ви не маєте права їх передивлятись. Необхідності того, щоб керівник підприємства був присутнім під час цих слідчих дій, немає. Ми прийшли засвідчити порушення і зупинити цю злочинну діяльність за зверненням громадян”.

Фраза про те, що міліція діє у рамках закону, була, напевно, найуживанішою в довгій промові капітана. На тому, що всі необхідні документи є, він наголошував багато разів, проте змовчав про такий факт, що постанова суду на обшук та перевірку винесена на зовсім іншу організацію. До слова, на кожному з кабінетів висіла табличка «Чорнобиль допомога», так само, як і на системних блоках організації, які міліція вирішила вилучити.

Журналістам постанову суду для ознайомлення давати категорично відмовились.
httpv://www.youtube.com/watch?v=b2RgE9i1RfU&feature=player_embedded
«Міліція незаконно знаходиться на території», – юрист

„Протягом двох годин співробітники міліції незаконно знаходяться на території Всеукраїнської організації „Чорнобиль допомога”, – говорить Христина Сєвєріна, юрист „Чорнобиль милосердя”. – Юридичні підстави перевірки – постанова Ворошилівського суду від 7 лютого цього року на перевірку фінансово-господарської діяльності ТОВ „Чорнобиль милосердя”. Але на даний момент ця організація тут юридично не зареєстрована, а зареєстрована по вул. Куйбишева, 161. Ми говорили про це співробітникам міліції і пропонували проїхати на юридичну адресу організації, яка фігурує в постанові суду, але всі наші звернення були проігноровані. Поза тим, мені не дозволили зробити копію постанови суду, поза тим не було достатньо часу, щоб ознайомитись з докукентом, тому вийшло його лише бігло передивитись. Також був факт психологічного тиску на співробітників організації „Чорнобиль допомога”, які здійснюють допоомгу на добровільних засадах. Зараз намагаються вилучити всі системні блоки, які не належать ТОВ „Чорнобиль милосердя”. За своєю посадовою інструкцією, я не маю права допускати до перевірки, на це є або виконуючий обов’язки, або сам директор. Директор зараз за кордоном, виконуючого обов’язки у нас немає”.
httpv://www.youtube.com/watch?v=weKmlW9liJI&feature=player_embedded
Чи був же хлопчик?

„Згідно з карно-процесуальним кодексом слідчі дії проводить виключно слідчий, а органи дізнання не мають права проводити слідчі дії, – це перше. По-друге, поняті мусять бути пристуніми при всіх слідчих діях, проте коли ми приїхали, їх не було в кімнаті, де прводились слідчі дії, – говорить юрист Владислав Сергієнко. – Крім того постанова суду видана на одну організацію – це „Чорнобиль милосердя”, проте огляд проводиться в приміщенні організації „Чорнобиль допомога”, тобто не співпадають ті дані, які є у рішенні суду з тими діями, які чинять співробітники міліції. Поза тим, не встановлена приналежність тих лікарських засобів, які знаходяться у приміщенні, до тієї організації, в якій проводяться слідчі дії”.
httpv://www.youtube.com/watch?v=zUksLmGPJWM&feature=player_embedded
Поза тим, головний аргумент міліції – нелегальний аптечний склад. Проте юрист організації Христина Сєвєріна про те, що це аптечний склад, нічого не знає, говорить, що жодних документів на нього у неї нема. Юридичного підґрунтя того, що міліція вирішила, що це саме аптечне складське приміщення, немає. Ліки цілком могли зберігатись для потреб організації, довести, що це нелегальний аптечний склад – практично неможливо.

Проте, міліціонери впевнено називають це приміщення аптечним складом, а членів організації – злочинцями, хоч презумпцію невинуватості в нашій країні ще ніхто не відміняв.

«Все дивніше і дивніше»

Загалом ситуація мала легкий аромат абсурду, бо поняті бігали туди-сюди коридорами, а у момент, коли журналісти за дверима кімнати, де проводили слідчі дії, брали коментар у юриста організації, з приміщення вибіг вже відомий всім учасникам капітан міліції. Він на підвищених тонах «попросив» юриста Христину Сєвєріну видати йому «велику суму грошей, яка знаходиться тут нелегально». На її слушне зауваження, що вона юрист, а не бухгалтер і фінансами не відає, пан Стадніченко відповів легкою істерикою, мовляв, давайте сюди гроші, або ми їх самі знайдемо. При цьому, знову ж, звідки міліція взяла, що у організації є якісь «незаконні великі суми» – невідомо. Напевно, громадяни, які робили подання до суду, були занадто «поінформованими».

І тепер, логічно, повільно ноги виростають у питання, кому ж це все потрібно? І тут варто згадати про активну громадську діяльність голови Всеукраїнської громадської організації «Чорнобиль допомога» Тупілки Віктора Петровича. Він власними зусиллями створив музей самоспаленців «Смолоскип», де збережені речі, наприклад, дисидента Олекси Гірника. Поза тим, загальновідомі і проукраїнські погляди Віктора Петровича, він бере активну участь у діяльності патріотичних осередків Донеччини, підтримує різноманітні акції тощо.

A propos Віталій Овчаренко 449 Articles
Журналіст, громадський діяч, Донеччанин, ветеран російсько-української війни.