Громадські ради: перезавантаження, рейдерські захоплення чи контрреволюція?

Колись, у 2005 році. на хвилі зростання громадської активності та зміни влади, на громадські ради покладалися великі сподівання. Не вийшло.

Потім влада змінилася, разом із нею змінилася й постанова Кабміну про формування громадських рад,  і знову представники громадянського суспільства були сповненні сподівань, що таке перезавантаження вдихне у ці структури нове життя.

Пройшов ще рік із гаком – і  ми знову ходимо по тих самих граблях. На що насправді впливають громадські ради при обласних адміністраціях суспільству так і не відомо і не зрозуміло. Але в самих радах йде неабияка боротьба за важелі впливу. Знати б – на що саме?

Саме зараз у прес-центрі “Paritet” в Одесі відбувається прес-конференція з приводу спроби переобрати голову громадської ради при Голові Одеської ОДА.

При чому  такі “внутрішні розбірки” відбуваються не лише в Одесі. В Херсоні 30 січня відбулося спонтанне засідання такої самої громадської ради, але вже при Голові Херсонської ОДА, на якому була здійснена спроба реорганізації структури ради і позбавлення повноважень, скажімо так, не дуже зручних та керованих її членів.

Цілком можливо, що ці події ніяк між собою не пов”язані. Але вже надто синхронно вони відбуваються.

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.