Громадські ради: перезавантаження, рейдерські захоплення чи контрреволюція?

Колись, у 2005 році. на хвилі зростання громадської активності та зміни влади, на громадські ради покладалися великі сподівання. Не вийшло.

Потім влада змінилася, разом із нею змінилася й постанова Кабміну про формування громадських рад,  і знову представники громадянського суспільства були сповненні сподівань, що таке перезавантаження вдихне у ці структури нове життя.

Пройшов ще рік із гаком – і  ми знову ходимо по тих самих граблях. На що насправді впливають громадські ради при обласних адміністраціях суспільству так і не відомо і не зрозуміло. Але в самих радах йде неабияка боротьба за важелі впливу. Знати б – на що саме?

Саме зараз у прес-центрі “Paritet” в Одесі відбувається прес-конференція з приводу спроби переобрати голову громадської ради при Голові Одеської ОДА.

При чому  такі “внутрішні розбірки” відбуваються не лише в Одесі. В Херсоні 30 січня відбулося спонтанне засідання такої самої громадської ради, але вже при Голові Херсонської ОДА, на якому була здійснена спроба реорганізації структури ради і позбавлення повноважень, скажімо так, не дуже зручних та керованих її членів.

Цілком можливо, що ці події ніяк між собою не пов”язані. Але вже надто синхронно вони відбуваються.

Über Людмила Ямщикова 733 Artikel
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.