Благодійна ініціатива” Українська книга-українцям у Польщі”

ГІ” Права Справа” за підтримки БФ “Підтримки Українських ініціатив” продовжує благодійну ініціативу “ Українську книгу –українцям у Польщі”. Сьогодні представникам «Фундація Тернопільська», яка є українською культурологічною організацію, зареєстрованою у м. Жирардові, у Польщі, передані книжки зібрані членством Фонду та ГІ” Права Справа” .

У місті Жирардові за підтримки влади міста Жирардова та Жирардівського повіту відкрито при міській бібліотеці відділ української літератури. Відділ української літератури – це нова модель впровадження української літератури в польському середовищі, де вже роками перебувають громадяни України і мають велику потребу в друкованому слові з України. Українська бібліотека має стати тим культурним центром, який би притягував українців до спільного культурного середовища.

Бюджет міської бібліотеки м. Жирардова, де відкрито відділ української літератури, не передбачає закупівлі книг з України. Купівля книг відбувається традиційно на польському книжковому ринку. Тому відділ української літератури постає завдяки ентузіазму небайдужих до української літератури людей.

Розуміючи, що українська книжка буде служити розвитку нашої культури і ідентичності, ГІ “ Права Справа” та БФ” Підтримки Українських ініціатив ” прийняли рішення продовжити благодійну ініціативу “ Українську книжку –українцям у Польщі “ та подарувати українські книжки для поповнення фонду бібліотеки. Крім власних книжок, які належать безпосередньо Фонду, будуть передані книжки зібрані представниками політичних партій,громадських організацій та пересічними луганчанами, які відгукнулися на заклик Д. Снєгирьова взяти участь у цій благодійній акції.

На заклик Д. Снєгирьова щодо участі у благодійній акції відгукнулися –Всеукраїнське об”єднання ім. Т.Шевченко “ Просвіта” ( голова Луганської обласної організації В.Семистяга) «Тризуб ім. С.Бандери (голова І. Єфремов), УНА-УНСО( голова А. Позняк)

Коментуючи перебіг подій навколо акції Д. Снєгирьов підкреслив наступне:» Благодійна акція «Українська книга-українцям у Польщі» є безстроковою. Акція, яка мала на меті руйнацію штучних міфів та стереотипів щодо діяльності українських організацій на Сході України, перетворилася у безстрокову благодійну ініціативу, мета якої реальними справами , а не гаслами та заявами , підтримати братів та посестер, які зараз на чужині. Українська книжка , як носій мовної ідентичності народу, має стати тим об’єднуючим моментом, який створить єдиний мовний простір від Дону до Сяну. Україна закінчується там , де закінчується українська мова. Тому наше завдання підтримати не тільки морально, але у першу чергу матеріально , українські культурологічні організації за кордоном. Ми зламали штучний стереотип східного українця, який заради збереження своєї ідентичності мусіть ходити з протягнутою рукою, в очікуванні грантів та допомоги від діаспори. ”

Прес-служба ГІ “ Права Справа”