Чи винен вовк у діях Вовка

6 березня, Київ. Українська ініціативна Фейсбук-група „Земляни” (http://www.facebook.com/groups/EarthlingUkraine/) вражена шокуючими повідомленнями у ЗМІ, які черговий раз продемонстрували глибоку моральну кризу нашого політикуму.

Полювання заради розваги, вбивство заради задоволення смакування процесу вбивства стає моральною нормою в українському політичному середовищі. Демонструючи таку поведінку й ставлення до навколишнього світу, ці політики сприяють розповсюдженню жорстокості у свідомості наших громадян, особливо дітей та молоді.

„Що змушує забезпечених та впевнених у своєму житті „персонажів” цих повідомлень приймати такі подарунки та коїти подібні вчинки зрозуміти складно. І чи взагалі у серцях цих „людей” є ще таке поняття як милосердя? – каже Наталя Вишневська, активіст Фейсбук-групи „Земляни”. – у 21 столітті, в країні, яка має наміри стати членом Європейської спільноти, такі вчинки не можуть мати місце, тим більше серед людей, які претендують бути народними обранцями. Який моральний меседж вони можуть нести нашим дітям? Вбивати беззахисних?!”

В Україні вовка, відповідно до закону “Про мисливське господарство та полювання”, прийнятому в 2000 році, внесено у список “хижих і шкідливих” тварин, винищувати яких дозволено в будь-який час року, без ліміту, в будь-якому місці (навіть у заповідниках і національних парках). Українське мисливське законодавство дозволяє винищувати вовків в мисливський сезон, маючи дозвіл на відстріл інших тварин, а в заборонений для полювання час – при наявності дозволу обласного управління лісового господарства. Право на відстріл вовків у природно-заповідних об’єктах дає територіальний орган Мінприроди. За відстріл цих тварин виплачуються премії в розмірі 100 гривень (20 дол.), але по факту, мисливцям вигідніше збути шкуру вовка на чорному ринку.

Нагадуємо, що згідно зі статтею 6 Бернської конвенції, яку ратифіковано в Україні, торгівля шкурою та опудалом вовка заборонена на території України.

За офіційними даними в 2004 р. в Донецькій області було вбито 99 % від усіх вовків, в Луганській і Харківській – 74 %, в Херсонській – 72 %, що є грубим порушенням Бернської конвенції та Закону Україні про її ратифікацію.

Понад 90 % вовків в Україні гине від мисливців. Останнім часом в Україну стає модним суворо заборонений спосіб полювання, у тому числі й на вовків, – з вертольота, який відкрито пропонують деякі мисливські фірми. Вовк в України знищується жорстоко та безжально.

„Вовки підтримують екологічний баланс у лісі, вони не дають розповсюджуватися захворюванням серед тварин – каже Марія Піддубна, активіст Фейсбук-групи „Земляни” – вони поїдають хворих і ослаблених тварин на відміну від мисливців, які вибирають кращих тварин. Вовк оголошений в Україні шкідливою твариною з однієї простої причини – він конкурує з мисливцями. Але якщо вовк вбиває тільки тих тварин, яких може наздогнати, тобто слабких або хворих, то мисливці за допомогою зброї, вертольотів, машин вбивають найздоровіших і молодих.”

Тим часом холдинг “Державні ліси Польщі” став ініціатором і головним виконавцем проекту, мета якого – збереження безперервності і стійкості популяції вовка в східній та центральній Польщі – “Wolf Life +”.

„Фейсбук-група „Земляни” засуджує вбивства тварин та популяризацію полювання у суспільстві. Ми наголошуємо – варварське ставлення до тварин в Україні має бути зупинено і ми докладемо для цього всі наші зусилля! – каже Вікторія Світлова – лідер Фейсбук-групи „Земляни”. – Ми звертаємося до всіх небайдужих українських громадян із закликом протидіяти таким вчинкам, засуджувати таких політиків, які не мають морального права представляти наші інтереси! Подібна поведінка не припустима у сучасному цивілізованому світі!”

Більше інформації –
http://tabloid.pravda.com.ua/focus/4f521ab77a51a/
http://www.pravda.com.ua/news/2012/03/2/6959865/
http://kerch.com.ua/articleview.aspx?id=18925
http://www.vita.org.ru/amusement/hunt/genocide-of-wolves.htm
http://www.lesovod.org.ua/node/12975
http://www.lesovod.org.ua/node/12972

Контакти:
Вікторія Світлова 050 6695229
Наталя Вишневська 098 2576176
Марія Піддубна 099-230-78-14.