Євген Захаров: Держава Україна порушує права Юлії Тимошенко

Держава Україна порушує права Юлії Тимошенко, відмовляючись виконувати рішення Європейського суду з прав людини щодо її лікування у стаціонарному медичному закладі.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив правозахисник, голова Української Гельсінської спілки з права людини Євген Захаров.

«Я не знаю жодного такого випадку у європейській практиці, коли не виконувався припис Європейського суду по статті 39. Це є перший такий раз», – сказав він.

Правозахисник вважає, що права Юлії Тимошенко неодноразово порушувалися.

«Що стосується справи Тимошенко, то у нас постійно щось не так із дотриманням прав людини. Наче якісь вищі сили втручаються і все», – сказав він.

Зокрема, Євген Захаров зазначив, що переведення Юлії Тимошенко до Качанівської колонії є порушенням її прав.

«Це суперечить установленій практиці, коли підслідні знаходяться у СІЗО поки йде розслідування справи. А, як відомо, Юлія Тимошенко ще перебуває під слідством», – сказав він.

Захаров також додав, що ще одним порушенням прав є встановлення норми щодо термінів ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

«Якщо не помиляюся, ця поправка була прийнята у квітні минулого року і, на мою думку, вони спеціально була зроблена для політичних в’язнів», – сказав він.

Правозахисник підкреслив, що обмеження права захисту екс-прем’єра на ознайомлення зі справою ЄЕСУ до 28 березня «є таким же порушенням прав якби Тимошенко, наприклад, відмовили в захисті».

«Як мені повідомив адвокат Власенко, вчора за дозволом слідчого у справу ввели ще двох нових захисників, і через обмеження вони не зможуть належним чином ознайомитися з томами кримінальної справи», – сказав Євген Захаров.

«Я вважаю це прямим порушенням 6-ої статті Європейської конвенції», – додав він.

Євген Захаров також повідомив, що невиконання рішень Європейського суду може призвести, зокрема, до позбавлення української делегації в ПАРЄ права голосу.

Прес-служба БЮТ