Неонацисти готуються до провокацій та зіткнень у Сумах

Сьогодні стало відомо, що радикально налаштована молодь, що відкрито сповідує расистську ідеологію, готується до провокацій біля будівлі Зарічного районного суду в місті Суми.

 

Саме там 30 березня о 9:00 почнеться слухання справи щодо порушення громадського порядку активісткою Сумської ВО «Свобода» під час круглого столу «Суми – територія толерантності».

 

Нагадаємо, що 27 березня, під час круглого столу, присвяченого Міжнародному дню боротьби проти расової дискримінації, неонацисти влаштували провокацію, в наслідок якої організаторку заходу, директора сумського міського громадсько-молодіжного об’єднання «Соціальна організація студентів» Юлію Тарасенко облили кефіром.

 

 

«Люди, які організували провокацію на круглому столі в Сумському міськвиконкомі, не прості хулігани. І навіть не звичайні політичні провокатори. Цей випадок – прояв значно більш небезпечної тенденції. Молоді люди, що публічно закликали до розправи над іноземцями, переступили закон і повинні понести не адміністративне, а кримінальне покарання», – попереджає про вкрай небезпечне явище Голова правління Правозахисного центру «Поступ» Костянтин Рєуцький.

 

Від нападів на організаторку неонацисти планують перейти до радикальніших дій. У соціальних мережах уже активно поширюється відео, на якому сумські расисти обіцяють «смерть ворогам», якими вони вважають представників громадських організацій, що відстоюють свободу та рівність в Україні та прагнуть розвивати міжкультурний діалог на Сумщині.

 

«Обурює позиція правоохоронних органів – завзяте ігнорування відверто расистських мотивів у діях представників ВО «Свобода». Сумний досвід останніх років переконує, що від закликів до реального насильства – один крок. Зараз є всі підстави припускати, що, якщо міліція не вживатиме необхідних заходів для гарантування безпеки тих, на чию адресу звучать погрози, в Сумах можуть постраждати невинні люди. І провина за злочини ляже не в останню чергу й на міліцію», – акцентує Костянтин Рєуцький та закликає міліцію до активних дій щодо попередження провокацій з боку расистів.

 

У свою чергу ми хочемо нагадати про сумні події, які відбулися півроку тому в Луганську. Початок трагедії слід вбачати у тому, що ГО «Луганці» провели акцію – «проти шаурми», в ході якої привселюдно били опудало «шаурмена» в центрі міста. Після чого у соціальних мережах було поширено заяву Луганців, у якій вони вимагали внести істотні зміни до національного законодавства, за якими б суттєво обмежувались свободи іноземців, які навчаються в Україні. Два тижні потому  близько 25 невідомих осіб у медичних масках розгромили кіоск з продажу шаурми та, вигукуючи «Не хочемо чорних! Летіть додому!», побили чотирьох іноземних студентів Луганського національного університету ім. Т. Шевченка. Міліція не побачила в інциденті розпалювання міжнаціональної ворожнечі та відмовилась порушувати цю статтю кримінального кодексу, чим, можна сказати, схвалила позицію агресивних молодиків.

 

 

Ми закликаємо сумську міську адміністрацію та правоохоронні органи зайнятися своїми безпосередніми обов’язками й узятись за роботу з неадекватною агресивною  молоддю, щоб не довелось досить скоро займатись  їх покаранням не лише за заклики до насильства, а й за втілення їхніх «ідей» у життя.

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»

2 Commentaires

  1. Хлопчики і дівчатка, дяді і тьоті, Ви явно щось переплутали. Це ваша комуно-московська ідеологія на 120% фашистська! Вас не кефіром слід обливати, а голову оперувати і таким чином “мозгі вставлять”! Ви ж перші африканця “обезьяной” називаєте, а кавказця “звєрєм”.
    ВО “Свобода” толерантна інтернаціональна патріотична організація яку повинен підтримати кожен мислячий громадянин України.

Les commentaires sont fermés.