При Януковичу другий рік росте кількість ув’язнених і суїцидів в тюрмах – правозахисник

Про це журналістам у Києві повідомив глава правління правозахисної організації “Донецький меморіал” Олександр Букалов, якого цитує “Радіо “Свобода“.
“За два останніх роки, за даними Державної пенітенціарної служби, кількість засуджених зросла. Зокрема, у 2011 році, в порівнянні з попереднім, на тисячу засуджених. Якщо з 2001 року було постійне зменшення ув’язнених, то зараз воно збільшується, і це є тривожною тенденцією“, – сказав він.
Окрім того, за словами Букалова, за останній рік у виправних установах, які підпорядковані ДПтСУ, зросла кількість суїцидів, які не залежать від хвороб особи, – із 44 у 2010 році до 59 випадків у 2011 році.
Як зауважив правозахисник, менше половини засуджених в колоніях працевлаштовані, однак ті, які мають роботу, отримують за неї дуже низьку винагороду: на місяць це приблизно 100-200 гривень, з яких після відрахувань у засудженого залишається, як правило, 15-25 гривень.
За словами Букалова, у колоніях також відсутнє соціальне страхування та пенсійне забезпечення, що є дискримінацією.
Правозахисник також наголосив, що ДПтСУ “лише на словах співпрацює з громадськими організаціями, заплющуючи очі на їхні ініціативи та пропозиції”.
“Досі керівництво відомства не усвідомило, що громадські організації – величезний ресурс у ресоціалізації ув’язнених. У цьому, як і в інших питаннях, декларації та запевнення відомства далекі від практики та конкретних дій”, – додав Букалов.