Як поступовці з Уповноваженим зустрічались

Днями в Луганську відбулася зустріч заступника голови правління Правозахисного Центру «Поступ» Світлани Тарабанової з Уповноваженим Президента з прав дитини Юрієм Павленком.

За словами колеги, зустріч почалася з того, що луганські організатори візиту Уповноваженого забули представників громадськості в коридорі, але через кілька хвилин Юрій Олексійович особисто вийшов до коридору і запросив їх до кабінету.

«Приємно, що чиновник такого рівня, як пан Юрій, не забув, що влада є слугою народу і про громадськість слід пам’ятати. На столі перед Уповноваженим лежала стаття – звіт про роботу Луганського правозахисного дитячого центру (ЛПДЦ) – і було видно, що Юрій Олексійович перед візитом досить уважно з нею ознайомився. Пан Павленко поцікавився, які саме порушення прав дитини відбувалися по відношенню до 106 клієнтів ЛПДЦ», – поділилася своїми враженнями Світлана Тарабанова.


Колега також зауважила, що  коли вона почала розповідати про основні проблеми, з якими стикаються діти-клієнти ЛПДЦ , Юрій Олексійович занотував і попросив керівників обласних управлінь також записати собі, зауваживши, що на місці скоріше вирішать проблеми. З ранкової наради він побачив, що інстанції захисту прав дитини Луганської області досить плідно працюють у цьому напрямку. Під час бесіди було названо декілька прізвищ дітей-сиріт, які, досягнувши  повноліття, так і не можуть отримати житло. Сподіваємося, що після цієї зустрічі вони його все ж таки отримають.

Також Уповноважений  Президента з прав дитини звернувся до представниці ПЦ «Поступ» з проханням підготувати змістовну інформаційно-аналітичну записку по роботі приймальні з клієнтами, описати ті права, які було порушено у 2011 році, та надіслати йому особисто.

«А ввечері мені зателефонував знайомий чиновник одного з управлінь й іронічно поцікавився, як пройшла моя зустріч. Коли почув про те, що Уповноважений добре відгукнувся про роботу владних інстанцій у Луганській області, зовсім зажурився: – Ти знаєш, було так гидко сидіти і слухати, що все добре, все виконано і ще буде перевиконано. Що казати, якщо самі чиновники так відгукуються про свою роботу, яка все ж таки робиться більше для «показухи», – зазначила наша колега.

Пані Тарабанова звернула увагу Уповноваженого на відсутність навичок у багатьох чиновників різних інстанцій та рангів працювати з дітьми груп ризику та їхніми представниками. Соціальний працівник ЛПДЦ розповіла пану Павленку про експеримент, який вони проводили з клієнтами, коли відвідували органи місцевої влади. Дівчата або хлопці спочатку самі заходили до кабінетів і досить швидко виходили ні з чим,а після того,як до кабінету входили представники ЛПДЦ,проблеми починали вирішуватися. Юрій Олексійович погодився, що професійність багатьох чиновників у сфері захисту прав дитини залишає бажати кращого, хоча є люди, які дійсно захищають інтереси дітей. У колеги склалося враження й про самого Уповноваженого: молодий, відвертий, щиро переймається правами дитини в Україні. Проте надмірна опіка над підростаючим поколінням і досить сумнівні методи захисту дітей від всесвітнього зла лякають. Так пан Юрій стверджує, що для зрощування гідних наступників варто «допомогти» батькам у виховному процесі – запровадити комендантську годину та «очистити» потік інформації, яка транслюється через телебачення, радіо та Інтернет. Та й варто пам’ятати, що він людина системи, і прикро,що ця система може спотворити його наміри. Адже на відміну від європейської практики, де Уповноважений – посада незалежна, відокремлена від владного апарату, в Україні ж підпорядковується Адміністрації Президента. Повноваження його досить обмежені. Та й формат роботи та постійна взаємодія з чиновниками передбачає таку собі презумпцію старанності, послужливості та професіоналізму держпрацівників, про що завжди красномовно розповідають їхні формальні звіти. Тож ми зичимо пану Юрію терпіння та наполегливості у його нелегкій, але вкрай важливій справі, та маємо надію, що його добрі наміри не залишаться нездійсненними, а посада «захисника дітей» не стане предметом політичних ігор та засобом порятунку не дуже високого рейтингу діючої влади.

 

 

Довідка:

Майже три роки на базі ПЦ «Поступ» працює Правозахисний дитячий центр. Свою роботу ЛПДЦ розпочав завдяки проекту «Правозахисна дитяча мережа Донбасу» (адміністрування МГО «МАРТІН-клуб» (м. Макіївка, Донецької обл.) при фінансовій підтримці Єврокомісії, в рамках якого було об’єднано шість громадських організацій Донецької й Луганської областей. Місія правозахисних пунктів підтримки, відкритих на базі цих організацій, полягає в наданні кваліфікованої соціальної і юридичної допомоги дітям групи ризику в регіоні.

За консультацією або за допомогою в реалізації прав дітей до ЛПДЦ можна звернутися за телефоном 050 623 58 46 або надіславши листа на ел. адресу: postup@ukr.net

 

 

Прес-служба Правозахисного центру «Поступ»