Старокиївські Вайї: відроджуймо традиції разом

Мистецьке об’єднання “Золота Корогва” презентує захід “Старокиївські Вайї: молодіжна хода з вербовим гіллям у суботу перед в’їздом Господнім в Єрусалим”. До складу об’єднання входять гурт “Хорея Козацька”, театр історичного танцю “Алєнтрада”, гурт “Божичі” та інші молодіжні зібрання, що займаються вивченням, реконструкцією та виконанням старовинної музики, танцю, співу й драми.

Традиційно за тиждень до святого Великодня, на Вербну (Лазареву) суботу, у селах і містах України ввечері влаштовували урочисту ходу, що символізувала вхід Ісуса Христа в Святий Град. У Єрусалимі Сина Божого віншували пальмовими гілками – вайями, в Україні ж на зміну пальмі прийшла шанована в народі верба. Вже з XI ст. на Русі зустрічаємо згадки про віншування Господа вербовим гіллям, що раніше за інших покривалось зеленими бруньками й котиками.

Святкова хода починалася від церкви й ішла по всьому місту: музиканти грали врочисту музику, співці заводили псальми й канти, а святково вбрані дівчата й молодиці устеляли дорогу почесній процесії, співаючи старовинних веснянок.

Та найбільше “носити вербу” любили бурсаки і діти: “Кому трапиться найдовша гілочка, той буде самим щасливим!” – казали вони.

Запрошуємо й вас торкнутися джерел української культури та долучитися до святкової ходи 7 квітня о 19:00 (зустріч біля Володимирського собору).

Маршрут ходи: Володимирський Собор – Золоті Ворота – Софія Київська – Михайлівський Золотоверхий Собор – Олександрівський узвіз – Церква Богородиці Пирогощої – Благовіщенська церква Києво-Могилянської академії

Приходьте в строях!

Подія у Фейсбуці – тут