Трударі vs трутні: у Львові 1 травня – Монстрація

1 травня 2012 року львівська молодь вже вдруге організовує у Львові пародію-хеппенінг на різноманітні демонстрації – Монстрацію.

Учасники дійства зберуться о 16:00 біля пам’ятника Михайлові Грушевському. (перехрестя вулиць Драгоманова, Поповича та проспекту Т. Шевченка), де й малюватимуть свої шедеври протестного мистецтва.

«Демонстрація – це негативно, як девальвація, деструкція, дестабілізація, демотивація. Монстрація – це позитив, наповнений нашим змістом. Це спосіб самовираження абсурдним, парадоксальним, але водночас концептуальним чином. Це наш вияв емоцій», – пояснює мету і суть заходу співорганізатор акції Ірина Вовк.

Хеппенінг – це акція, до якої може долучитись кожен і привнести у неї щось своє, дотримуючись простих правил, – кажуть організатори Монстрації. Отож, кожен бажаючий може написати найбезглуздіший транспарант і пройтися з ним містом як з найважливішим гаслом сучасності. Також організатори радять одягати найдивацькіші костюми, приносити музичні інструменти та загалом робити те, на що вистачить натхнення і фантазії – обмежень нема, є тільки свято дотепів і доброго настрою.

Минулого року Львівська монстрація зібрала близько 50 зірвиголов.  Центральним  транспарантом обрали «Серед всяких –ізмів ми обираємо –азм!». А далі йшли учасники вже з особистими плакатами і гасласми: «Хвойні дерева – великі друзі маленьких українців!», «Чини Правду правдиво і Сантехніку сантехнічно!», «Нас стільки разів посилали, що ми вирішили не повертатись!», «Увікни Україну! Там монстрацію паказивають!». Білоруські сябри несли гасла «Ретвітні гета! #monstration», а ходячою інсталяцією стали їхні два плакати «Разам» і «Добра», які вони несли поряд.

Оскільки свято когось одного не має псувати настрій чи заважати жити іншим, «монстранти» (вони ж і «монстри») домовились про декілька основних правил, яких закликають дотримуватися учасників цього масового  творчого волевиявлення:

  • приходити з друзями, бо веселитись в компанії – це веселитись В КОМПАНІЇ!;
  • учасники суворо цензурять себе на предмет нецензурщини (це вже порушення громадського порядку і дрібне хуліганство, а не творче волевиявлення);
  • не вживають алкоголь під час проведення Монстрації (у нас заборонено вживати алкоголь у публічних місцях, коли що);
  • дотримуються законності та правопорядку (ну щоб не зіпсувати свято собі, своїм друзям та міліціянтам, які супроводжуватимуть колону);
  • відверто не глумитися над політиками, які народилися після 1850 року.

З запитаннями, порадами, скаргами і погрозами щодо процесу організації або ж будь-чого іншого можна звернутися до Назара Матківського: +38 (063) 628 68 38