З «Європою у валізі» українськими містами

Молоді німці, поляки та українці цими днями подорожують Черкащиною та Кіровоградщиною. Зі своїми ровесниками вони дискутують про євроінтеграцію та можливості, які вона відкриває для української молоді.

У середу в Черкаському національному університеті, в четвер – у природничо-математичному ліцеї міста Сміла, у п’ятницю, 20 квітня, – у Кіровоградському педагогічному університеті. Такий щільний розклад зустрічей зі школярами, студентами, представниками громадських організацій та журналістами учасників міжнародного проекту “Європа у валізі”. Вже вп’яте Фонд Конрада Аденауера, Фонд Роберта Боша, Європейська Академія Берліна разом з партнерами у Польщі та Україні проводять такі поїздки, аби пожвавити дискусії про Європу у великих та малих українських містах.

Як розповідає координаторка проектів Фонду Конрада Аденауера у Києві Анна Рожнятовська, учасників добирали за конкурсом окремо в кожній з трьох країн. Проект добре відомий, тому лише в Україні було понад 100 заявок на участь. В Німеччині, за словами Рожнятовської, конкурс був ще більший. Серед відібраних – студенти та молоді фахівці, готові виступати та ділитися власним досвідом на громадських засадах. Сама Анна вже втретє бере участь у зустрічах: «Вперше було просто цікаво взяти участь в новому проекті з цікавою назвою, зараз приємно спостерігати, як проект розвивається, який ентузіазм та вогонь в очах він викликає як в учасників, так і в тих, до кого ми приїжджаємо».

Практичний підхід

Чотири німецько-польсько-українські групи самі планують маршрут поїздок. Перша група обрала Черкаську та Кіровоградську області, ще не охоплені проектом, прихопивши по дорозі ще й Переяслав-Хмельницький. Там вже у вівторок гості з Німеччини, Польщі та учасники з України спілкувались з місцевими студентами. «Ніхто з них не чув ані про волонтерські програми для молоді, ані про Erasmus Mundus, тож засипали практичними запитаннями – скільки коштує, як потрапити і так далі» – ділиться Рожнятовська.

Сама Анна закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Німецька та англійська філологія», потім здобула ще освіту за фахом «Політичні та адміністративні науки» в університеті німецького міста Констанц, семестр навчалась в Італії. Тож їй є що розповісти з власного досвіду, як і учасникам проекту з інших країн: «Моя група робить акцент на мобільності. Обов’язково згадуємо про програму «Молодь у дії» та Європейський волонтеріат, а також про інші можливості для української молоді набути міжнародного досвіду – навчання, освітні і волонтерські заходи». За словами представниці Фонду Конрада Аденауера, не оминають увагою і перспективи євроінтеграції України, європейські цінності та лібералізацію візового режиму з країнами ЄС.

“Відкрити для себе Україну”

Інша учасниця прибула з «Європою у валізі» з Берліна. Рахель Зібнер працює у Німецько-білоруському товаристві у німецькій столиці, але дуже цікавиться й Україною. Рахель навчалась у Лондоні, Празі й Бремені, а дипломну роботу присвятила темі трудової міграції жінок з України, які працюють доглядальницями за літніми людьми в Італії. Навіть їздила на семестр до Національного університету Мечникова в Одесі.

Подорожуючи нині Україною, Рахель звернула увагу на підготовку до «Євро-2012». Німкеня каже, що помітно чимало зрушень, утім, скажімо, придбати квиток на потяг так само складно, як і раніше. Попри різні «технічні труднощі», Рахель радить німецьким друзям відвідати й відкрити для себе Україну: «Гостинні люди й гарантоване задоволення від чудової місцевої кухні. Особливо смакують українські овочі. Вони більш справжні, зовсім не такі, як у Німеччині». Дівчина зауважує, що українські студенти справді більше цікавляться практичними речами, ніж особистим досвідом гостей. А ще – соромляться розпитувати на загальних зустрічах, тому Рахель охоче спілкується після «офіційної частини».

Святкування Днів Європи

Інші групи «Європи у валізі» мають відвідати незабаром Волинь, Донеччину й Одещину. Формат таких мандрівок стає дедалі більш популярним. Так, у травні цього року міжнародна команда вже з дванадцатьох молодих людей з країн ЄС і України, відвідає низку міст і містечок на півдні і сході України у рамках молодіжного проекту “Євроавтобус-5: креативні громади на шляху до ЄС”. Відзначатимуть Дні Європи, проводитимуть тренінги і семінари на тему євроінтеграції України для місцевої молоді і поширюватимуть інформаційні матеріали про Євросоюз. До цього проекту за підтримки Європейської програми міжнародного фонду “Відродження” та Представництва ЄС в Україні залучатимуть і місцеві громади, а учасників прийматимуть у себе місцеві мешканці.