Акція «Запали вогник в своєму серці», присвячена 68 річниці депортації кримськотатарського народа

17 травня з 20:00 до 22:00 на Майдані Незалежності м. Київ, Кримськотатарський Молодіжний Центр, а також громада міста Києва проведе акцію «Запали вогник в своєму серці», присвячену 68 річниці депортації кримськотатарського народу.

В рамках даної акції-реквіума з вогників будуть змальовані півострів Крим з числом 68, контури кримськотатарського національного символу «ТАМГА» і напис “No genocide!!!”.

У момент встановлення вогників артистами кримської естради виконуватимуться народні пісні, присвячені тим трагічним подіям.

68 років тому – в ніч з 17 на 18 травня мало не стала останньою сторінкою багатовікової історії кримських татар, що пережили одну з найстрашніших трагедій всіх часів і народів, – депортацію. Грубо обрубавши коріння народу, що йде в тисячоліття, влада СРСР приклала максимум зусиль, щоб віддати забуттю і назавжди викреслити з історії Криму кримських татар, як націю.

Дана акція в Києві проходить вже в третє, і проводиться силами місцевої громади кримських татар, молодіжними лідерами та активістами.

Окрім Києва акція пройде в різних містах та регіонах Криму, а саме в містах Сімферополь, Ялта, Алушта, Судак, Армянськ, Красноперекопськ, Білогорськ, Красногвардійський район, а також закордоном у Туреччині в місті Анкара.

Довідка:

Депортація кримськотатарського народу почалася в ніч з 17 на 18 травня і закінчилася о 16:00 20 травня. Для її проведення було задіяно війська НКВС кількістю понад 32 тисячі осіб. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелони з ними відправляли до місць заслання.
183 155 осіб (не враховуючи солдатів армії, яких було відправлено на спецпоселення після демобілізації 1945 року). За офіційними даними, в дорозі загинула 191 людина. Більшу частину було виселено до Узбекистану (151 136 осіб) та прилеглі райони Казахстану(4 286 осіб) і Таджикистану, невеликі групи було відправлено в Марійську АРСР(8 597 осіб), на Урал і в Костромську область.

Контактна особа для преси: 067-67-97-976 – Таміла Ташева
http://www.facebook.com/events/385416911494489/