Перед Вищою радою юстиції наочно показали, як українські суди обирають запобіжний захід

Сьогодні, 7 травня 2012 року, правозахисники з Харківської правозахисної групи, зокрема, Андрій Діденко, і Комітет Визволення Політв’язнів (зокрема, Микола Коханівський) провели невелике театралізоване дійство на захист так званих “васильківських терористів” і всіх неправедно ув’язнених. Вони розіграли німу сценку, у якій висміяли (але це був сумний гумор) українське судочинство, у даному разі – обрання запобіжного заходу для затриманих.

Виглядало це так. “Прокурор” і “СБУшник” під руки привели “суддю” до “судової зали”, і почався умовний процес. “Адвокат”, “Лікар”, “Народний депутат”, “Громадський діяч” ті інші персонажі піднімали вгору аркуші паперу, на яких були написані аргументи за те, що до затриманих має бути обраний запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою: поганий стан здоров’я, наявність малолітніх дітей, особиста порука 20 нардепів тощо.

Але “суддя” під тиском “прокурора” і “СБУшника” мовчки підняла вгору напис “Арешт”.

Виступали Микола Коханівський, Андрій Діденко і “СБУшник” Мар’ян, який закликав ставитися до ув’язнених хлопців, як до героїв, і “робити з них героїв”. Одна з дружин підсудних Анна Мосійчук розповідала, як страждають невинно ув’язнені та їхні родини, і пристрасно закликала журналістів допомогти їм поширенням інформації. Наталка Шпара, дружина іншог ув’язненого, слухаючи її, втирала сльози.

Після акції присутні, в тому числі декілька журналістів, поїхали на суд над “васильківськими “терористами”, під яким відбувся ще один пікет на їхню підтримку.

Більше фото від Олени Білозерської – тут