Громадські активісти – Партії Регіонів: Ви нам російську, а ми вам пониження рейтингів

15 травня громадські активісти зібрались біля Верховної ради день по тому, як голова Партії регіонів Олександр ЄФРЄМОВ заявив, що фракція хоче з 15 по 18 травня розглянути проект Закону про засади державної мовної політики. Цей законопроект у співавторстві регіоналів Вадима КОЛЕСНІЧЕНКА та Сергія КІВАЛОВА є братом проекту Закону “Про мови України”. Його автори стверджують, що він базується на Європейській хартії регіональних мов і мов нацменшин, але ініціатива владоможців минулого року була сильно скритикована експертами, громадськими активістами і викликала всеукраїнські акції протесту.

Студенти, опозиційні депутати, митці що вишукувавшись вздовж паркану Верховної ради, дули в свистки і запускали через паркан зроблені з виборчих бюлетенів літачки.

 

 

Український поет-слемер, співак та шоумен Артем Полежака продекламував присутнім два вірші.

Організатори повідомили, що це не акція, а просто попередження владі. ГР “Відсіч” обіцяє “працювати цільово на пониження рейтингу Партії регіонів, об’єднуючи зусилля з громадьскими рухами різних спрямувань по всій Україні – у разі, якщо депутати цієї партії ініціюватимуть прийняття закону про засади державної мовної політики”.

“Партія регіонів здає Чорноморський флот в обмін на нібито дешевий газ, але газ чомусь все одно дорожчає, приймає Податковий кодекс, який знищує малий та середній бізнес і збільшує безробіття. Зараз, вони намагаються остаточно “закрутити гайки”: до порядку денного внесено Трудовий кодекс, який перетворить найманих працівників на рабів, та закон “Про порядок організації та проведення мирних заходів”, який обмежить право громадян на протести, – йдеться у листівках, які активісти роздавали на зустрічі під парламентом і розклеїли по вулиці Грушевського. У цій же ж листівці активісти вказують на маніпуляції з боку Партії регіонів: “Проявивши виключну некомпетентність в економічних та соціальних питаннях, Партія регіонів вирішила вдатися до маніпуляцій та спекуляцій на емоціях невеличкої частини громадян, і, щоб відволікти народ від першочергових проблем, вирішила прийняти закон про засади державної мовної політики. Він призведе до додаткових витрат коштів, які могли б піти на підвищення зарплат і пенсій, порушують державну стабільність аж до загрози виникнення в перспективі громадянської війни та розколу”.

Зареєстрований в серпні 2011 року проект Закону №9073 передбачає функціонування, паралельно з державною мовою, традиційних регіональних мов або мов меншин. До регіональних мов віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку. Документ передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів влади, якщо на відповідній території проживає щонайменше 10% носіїв мови.

Кількість носіїв мови визначено переписом населення 2001-го року, який тоді показав, що в Україні 13 регіонів, в яких більше 10% мешканців назвали російську мову своєю рідною. В тому числі — Київ та Севастополь. Це фактично, як стверджують експерти й громадські організації, автоматично надасть російській мові статус державної, яку можна буде використовувати у судочинстві, навчанні, документообігу, кінтотеатрах, ЗМІ та рекламі.

Активістка Катерина ЧЕПУРА називає аргументи на користь документу “демагогією і заграванням з Росією”.

У грудні минулого року Венеційська комісія хоч і відзначила позитивні зміни в цьому законопроекті порівняно з його попередником 2010 року “Про мови в Україні”, на положення якого він і спирається, але й висловила сумнів, що законопроект В. КОЛЕСНІЧЕНКО та С. КІВАЛОВА містить достатньо гарантій щодо ролі, яку українська мова, як єдина державна, має відігравати в українському суспільстві. Комісія вкотре звернулась до українських законодавців з проханням налагодити “справедливий баланс між захистом прав національних меншин, з одного боку, і збереженням державної мови як інструмента інтеграції в суспільстві – з іншого”.

Тим часом депутат від НУНС Володимир АР’ЄВ запевнив Майдан, що наміри розглядати законопроект абсолютно серйозні.

Микола МИРНИЙ