Ізяслав поріднився з болгарським Ловечем

Валентин Паньковський і Мінчо Казанджієв

3 червня на День міста Ізяслава відбулася урочиста сесія міської ради, на якій Ізяславський міський голова та мер болгарського міста Ловеч підписали угоду про співпрацю між містами.

Ще рік тому Валентин Паньковський та Мінчо Казанджієв почали працювати у напрямку налагодження дружніх відносин між Ізяславом та Ловечем. Вже 24 квітня 2012 року міська рада Ловеча ухвалила згоду на партнерські відносини з Ізяславом. Відповідно таке ж рішення прийняли 29 травня цього року на 24-ій позачерговій сесії Ізяславської міської ради. Однак саме з нагоди свята нашого міста міські голови вирішили підписати угоду про співпрацю. Так, ці два міста погодилися підтримувати розвиток і зміцнення зв’язків у галузі економіки, торгівлі та сільського господарства, сприяти обміну у культурній сфері. Також будуть проводитися семінари та круглі столи. Крім того, угода матиме термін до 5 років і автоматично продовжуватиметься, якщо будь-яка зі сторін не попросить її припинення.
Мінчо Казанджієв радий побувати в Ізяславі, особливо, як він сказав, нарешті офіційно узгодити з ним відносини. Він впевнений, що співпраця буде довгою та успішною. Крім того, налагоджуватимуть стосунки між містами і молоді активісти. У наступному році головним завданням, яке назвала голова молодіжної учнівської ради Ізяслава Аліна Заріцька, стане пошук однодумців, які працюватимуть над втіленням задуму.
Варто також зазначити, що Ловеч – перше місто, з яким Ізяслав підписав договір про спільну діяльність після 1991 року. До речі, як зазначив Валентин Паньковський, на День міста подібні договори мали підписати і з польським містом Острув-Мазовецька та італійським Брембате-ді-Сопра. Також про таку угоду домовлено з російським містом Рязань. Однак, за певних обставин, приїзд делегацій інших міст було відкладено. Проте, очевидно, вже перша угода – незаперечний факт пошуку однодумців за межами міста та налагодження з ними дружніх відносин.

Олена Романюк