Не маєш рубеля на готель у Ніжині? Напиши слово “Наркобарони” на тротуарі напроти міськвіддіку міліції!

Всі мене бояться бо у формі я
Я крутий тепер, міліціонер
Нащо мені здалася та Каліфорнія
Маю свій готель за один рубель

Пророча пісня Олег Скрипки втілилася в життя сьогодні в Ніжині.

За напис білою фарбою «Наркобарони» навпроти Ніжинського міського відділу міліції Ірму Крат протримали в ньому 8 годин, розповідали, що заведуть на неї справу за хуліганство і дадуть до 6 років, або хоча б посадять на 15 діб. Посеред ночі у відділок було викликано приблизно 20 міліціонерів, прибув і начальник Ніжинського МВ УМВС Олександр Шипілов, який до свого призначення на цю посаду був свідком по справі ніжинських робінгудів.

Це коротке викладення історії, яку Ірма Крат розповідала нам телефоном майже годину. Останні дні вона перебуває в Ніжині, де організувала кампанію по збору підписів на захист ніжинських робінгудів. За цей час вона зібрала близько 2000 живих підписів мешканців Ніжина, роздала багато ще не завершених підписних листів, записала десятки відеоінтерв’ю з людьми, які або особисто знали робінгудів, або вдячні їм за їх вчинок і не бояться говорити про це відкрито.

Сьогодні вночі Ірма з друзями запланували зробити серію написів білою фарбою на дорогах про робінгудів. Почали прямо з дороги біля будівлі міської  міліції, де і велася свого часу справа робінгудів. Ірма, віддавши сумку друзям, взяла банку з фарбою і кисточку, написала «Наркобарони» і намалювала поруч стрілку, яка вказувала на вхід в будівлю.

Була третя година ночі. Практично одразу з’явилася міліція, друзі з сумкою втекли, а Ірму забрали у всередину. Без телефона, паспорта і грошей.

Вісім години тривав допит Ірми у відділку. Поступово до нього долучилося 20 міліціонерів, і начальник відділку. В якийсь момент через задуху і нервове навантаження їй стало погано і почалася блювота. Фізичного насильство до неї не застосовували, однак кілька годин не давали пити і ходити в туалет. А також не давали позвонити.

Ірма відмовлялася давати хоч якісь свідчення до телефонного дзвінка довіреній особі, казала «давайте я заплачу 51 гривня штрафу і піду собі», однак її залякували різними карними і адміністративними справами і просто тягнули час з незрозумілою метою.

Пізніше начальник міліції викликав її на особисту розмову і сказав, що знає, що Ірмі заплатили гроші, щоб замовити його. Ірма сказала що це брехня.

Приблизно о 7 ранку міліція все таки дозволила Ірмі позвонити довіреній особі, і вже та підняла на ноги друзів. Олександра Кужель, депутат АР Крим  дзвонила в Ніжинського МВ УМВС тричі починаючи з восьмої години ранку. Перші два рази їй казали «в нас нікого нема», «ми нічого не знаємо» і тільки коли  пані Олександра сказала «все, я виїжджаю з народними депутатами», міліціонери визнали, що Ірма у них.

Мент Під відеозапис в присутності понятих Ірму намагалися змусити підписати якісь папери, зміст яких через виснаження і погане самопочуття  вона не могла чітко усвідомити. Вона категорично відмовилася щось підписувати без присутності адвоката, але і попросила дати їй копії документів. В чому їй, знов таки під відеозапис, було відмовлено. Ірма не впевнена в тому, які звинувачення їй висунуті, під час допитів міліціонери озвучували хуліганство (ст. 296-1 ККУ) та пошкодження державного майна.

Приблизно об 11 ранку міліція відвезла Ірму в найдорожчий готель міста попри її протести (вона зняла в Ніжині квартиру, де були всі її речі, і хотіла повернутися туди). Міліція проінструктувала покоївку не давати Ірмі нікуди дзвонити, крім як на номер 102. Спочатку міліція чергувала під готелем, але через кілька годин вони пішли. На питання скільки часу вона може перебувати в цьому готелі, як її поселили без паспорту і хто за це платив, персонал готелю відповідав, що це домовленості з начальником міліції і питати треба його.

Напис «Наркобарони», який вночі при затриманні фотографувала міліція, вже стерли.

Довідка Майдану: Ірма Крат – журналістка з Гадяча Полтавської області, видає газету «Свобода слова», активістка, засновник Руху проти банківських афер. Попри молодий вік вона має досвід тривалого спілкування з міліцією по справі Вікторії Санжарівець, тендітної підлітка-сироти, яку півтора роки безпідставно протримали в СІЗО по звинуваченню в удушенні двометрового чоловіка. Після тривалої боротьбі, яка постійно висвітлювалася на Майдані, Ірмі все-таки вдалося домогтися не тільки звільнення Вікторії з-під варти, але і закриття карної справи. І навіть маючи досвід спілкування з правоохоронними органами, Ірма була шокована всім, що відбувалося сьогодні вночі.