Педофільський скандал у Литві – громадяни проти несправедливості

Ця історія почалася понад чотири роки тому. Історія – жахлива і трагічна. Двоє людей: чоловік Драсюс Кєдис та жінка Лайма жили в цивільному шлюбі.  З певного часу чоловік став помічати  дивну поведінку дворічної доньки.  А потім Кєдис зауважив, що дружина його зраджує і вони розлучилися. Суд присудив батькам опіку над дівчинкою порівну.

З часом Кєдис зрозумів, що дівчинку розбещують дорослі. У Лайми з’явилось авто за 300 тис., дорогий одяг… Не зважаючи на численні скарги в прокуратуру нічого не робилося. Карну справу на вимогу батька все таки відкрили, але вона стояла на місці.

2 роки тому, отримавши СМС від сусідки про те, що до Лайми знову прийшли гості, Кєдис вирішив розбиратись сам. Насправді ніяка сусідка йому не писала. Його викрали невідомі біля дому Лайми. Через півроку на березі Каунаського моря знайшли його понівечений труп, а поруч пістолет і пляшку з-під горілки. Поліція оголосила, що це він сам напився і помер… Натомість труп був побитий, понівечений і зі зламаною ногою (є фото з моргу).

Дівчинка (а їй на той час було 6 років) залишилась з бабусею та сестрою вбитого, суддею Нерінгою Венцкенє.

Але восени минулого року Кедайняйський суд постановив віддати дівчинку мамі, яку вона навіть мамою не називала, бо це ніби саме Лайма дитину віддавала розбещувачам та отримувала за це гроші.

Неодноразові спроби забрати дівчинку від тітки та бабусі виконавчій службі не вдавались, бо її охороняли добровільні помічники, що чергували біля будинку судді Венцкенє у Гарляві. Про охорону суддя просила людей, бо Гарлява знаходиться в дуже специфічному регіоні, про що трохи згодом.

Нарешті 17 травня 2012 року поліція силами у 240 чоловік о 6-ій ранку атакувала будинок судді Венцкенє, за допомогою болгарки проникла всередину і забрала восьмирічну дівчинку, перед цим брутально та жорстоко побивши та затримавши близько 40 її захисників.

Це сколихнуло Литву, і від площі Даукантаса (навпроти Президентури) та проспекта ВКЛ князя Гедімінаса, до площі Незалежності біля Сейму (парламент Литви – А.Р.) у Вільнюсі, потім і в інших містах, в Каунасі, Клайпеді, Панєвєжисі – розпочались багатотисячні мітинги, вимогами яких було і є «Волю Литві!», «Справедливості!» та «Поверніть Дитину до Рідного Дому!».

В акціях беруть участь багато відомих людей – артистів, письменників, режисерів, художників…  Серед них і фотохудожник  Юозас Валюшайтіс (з інформації якого і роблю цей стислий виклад – А.Р.).

Як затримують Юозаса

Багато журналістів та телеканалів зробили програми про це (посилання в кінці). Але у відповідь почався тиск на журналістів, розпочато справу проти телеведучої ТV3 Рути Янутенє. Двічі за один день були спроби вбити у автоаварії  (наступного дня після передачі, в якій вона виступила)  свідка, хірурга, безстрашну лікарку, професора Лайму Блознелітє. Це вона засвідчила про операцію головного підозрюваного у педофілії, за допомогою якої намагалися заховати пляму на члені (про яку розповідала дитина у оприлюдненому відео) зараз вже вбитого, Андрюса Усаса. Він втопився у калюжі глибиною  15 см, від «сердечного приступу» під час їзди на 4-колісному мотоциклі наступного дня, як тільки зняли державну охорону з нього, якою він користувався майже рік.

Закрили телепрограми, почали судову справу проти судді Нерінги, тітки дитини, «за побиття поліцейського». Вона ніби двічі когось вдарила в голову – під час захоплення дитини! – коли озброєні до зубів 240 поліцейських та спецназівців увірвалися у приватний будинок сім’ї, і силою ВІДІРВАЛИ від судді Нерінги дитину, що захлиналась від сліз та  крику. Також збираються документи проти кожного з 39 затриманих в той найсумніший за 22 роки Незалежності ранок – 17 Травня 2012. Підслуховують телефони, починають тиск та справи проти таких відомих політичних та суспільних діячів як Дарюс Куоліс, Альвідас Медалінскас, таких активних парламентаріїв, як Альгімантас Матулявічюс, підписантів  Акту Незалежності 1990 року –  Бронісловаса Гензяліса, Ромуальдаса Озоласа, які озвучили свої позиції в цієї справі.

Наступного дня після того, як дитину забрали в тітки й бабусі люди приїхали у Вільнюс бажаючи розбити наметове містечко проти Президентури, але Вільнюський мер Артурас Зуокас (тільки що побував в Україні – на святі Синеводської битви у Кам’янці-Подільському, в Україні), заборонив протест.

Мітинги продовжуються й надалі. Влада робить все для того, щоб зменшити кількість учасників… Де зараз перебуває дівчинка – невідомо…

Сумнівною є поведінка дуже дорого адвоката Лайми Гінтараса Черняускаса, котрий перевищив свої повноваження та сам брав участь у операції захоплення дівчинки.  При цьому була порушена недоторканність судді Нерінги Венцкенє, в домі якої, за рішенням першого суду, після смерті брата, і жила дівчинка.

На певні думки настроює і те, що регіоном, де було прийняте рішення суду, щоб дитина перейшла жити до матері – ще ДО вирішення педофільної справи, у якій мати може виявитись співучасницею розбещування дитини – «володіє»  «князь» російського походження  Віктор Успаскіх, що є найбагатшою людиною Литви, і який прорвався в  депутати Європарламенту ­– де отримав недоторканність, не дивлячись на те, що проти нього була відкрита справа про несплату ним 270 мільйонів літів (близько 100 млн. $) податків. Ця людина володіє усім Кєдайняйським регіоном та розбагатіла розпродажем на ринку металів на Лондонської біржі. Як раз в цьому, Кедайняйському, сумновідомому суді (як у нас – Печерському) і було прийняте це безглузде рішення про проживання  дівчинки разом з підозрюваною мамою…

 

А ось посилання на ресурси: 

Сайт «Вся відео історія захисту Драсюса Кєдиса» – «Шлях Сміливця» (значення  литовського імені  Drąsius – «Сміливець»):

Відео першого, невдалого намагання захопити дитину – 23 березня 2012:

Операція захвату 17 травня 2012

Передача   «Чому» на TV3: http://www.youtube.com/watch?v=eTvT_0HrIGk  Власне тут сміливо та мужньо вела себе ведуча TV3 Рута Янутєнє, яку тепер переслідують (багато що зрозуміло без знання мови)

Тисячі людей приймають участь в акціях протесту у Вільнюсі, Каунасі та інших містах Литви. Вони скандують «Справедливості», захисту прав дітей, звільнення міністра поліції:

 

Від себе:

Я прожив у Литві майже 15 років. Якась частина моєї душі залишилась там. Тому мене стурбували події, та ще й викладені їх свідком і учасником, та й потерпілим, відомим фотохудожником Юозасом Валюшайтісом.

А подія дійсна страшна. Я перечитав купу статей та проглянув багато відео. Але в короткому огляді все написати неможливо. Будемо слідкувати за подіями далі.

Надто вже схоже це все на наші реалії. Може того, президент Литви Даля Грибаускайте, не зважаючи на прохання українців та ставлення європейської спільноти, двічі зустрічалась з нашим президентом? :)   Науку переймала, чи що? :)

 

Андрій Рой

ПС. Свіжа інфо   6 червня 2012 року о 9 ранку в Вільнюському ІІ Суді починаєтся друге засідання по справі о педофілії проти вбитого  головного підозріваного, вже покійного Андрюса Усаса.  А 7 червня об 11.00 у Сеймі Литви будуть свідчити  потерпілі від поліції 17 травня