Рада вирішила відновити права депортованих

Верховна Рада Україна ухвалила в першому читанні за основу проект закону № 5515 “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”. Як повідомляє РБК-Україна, за ухвалення законопроекту проголосували 356 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Згідно з положеннями законопроекту, депортованими визнаються особи з числа депортованого кримськотатарського народу, національних меншин, які підверглись насильницькому переселенню в період 1941-1944 років, що передбачало депортацію всіх без винятку представників цього народу з місць їхнього постійного проживання, і які набули громадянство України, а також й інші особи депортовані в цей період.

Україна визнає депортації народів, національних меншин та осіб з місць постійного проживання на підставі рішень, ухвалених органами державної влади колишнього СРСР або союзних республік, як незаконні та злочинні акти, вчинені проти них і визначає відновлення прав громадян України з числа депортованих осіб одним із пріоритетних напрямків політичного, соціально-економічного, культурного і духовного розвитку суспільства.

Факт депортації особи підтверджується відповідною довідкою або іншими документами, виданими компетентними органами України, інших держав – колишніх республік СРСР. При відсутності зазначених документів факт депортації особи встановлюється в судовому порядку. Депортовані мають право на безкоштовні консультації та допомогу, пов’язану з отриманням статусу депортованого.

Депортованим особам, які повертаються в Україну на проживання, гарантується, за їхнім бажанням, право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, або дід чи баба) проживали на момент депортації.

Вилучені в результаті депортації будівлі та інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованих або його спадкоємцям натурою. У разі відсутності такої можливості заявнику відшкодовується вартість будівель та майна. Заяви про компенсацію та повернення майна подаються не пізніше 3 років від дня набуття особою статусу депортованої особи.

Кошти на фінансування заходів, пов’язаних з поверненням, облаштуванням і відновленням прав депортованих осіб та членів їхніх сімей, щорічно передбачаються в Державному бюджеті України, бюджеті Автономної Республіки Крим та бюджетах місцевого самоврядування окремим рядком. Також можуть використовуватися кошти міжнародних організацій та іноземних держав, що виділяються ними для цих цілей.

Облаштування депортованих осіб та членів їх сімей, їхня адаптація та інтеграція в українське суспільство здійснюються відповідно до державних цільових програм, які затверджуються Кабінетом міністрів України.

http://krymtatar.in.ua/index/article/id/372