Тернопільська облрада ухвалила звернення до Верховної Ради з вимогою не допустити прийняття в цілому законопроекту про мови

14 червня Тернопільська обласна рада ухвалила звернення до Верховної Ради України та обласних рад з приводу прийняття парламентом у першому читанні законопроекту «Про засади державної мовної політики».

У зверненні, ініційованому депутатом обласної ради Степаном Барною, наг олошується, що «цим законом антиукраїнська більшість Верховної Ради фактично намагається впровадити в Україні другу державну мову – російську, звузити сферу вживання мови української як державної, порушити громадянський спокій у суспільстві та  посіяти міжнаціональну ворожнечу».

 «Мета запровадження двомовності полягає не у захисті прав російськомовних громадян, які мають всі можливості для використання російської мови, а в наверненні України до нав’язуваного Кремлем «Руского мі ра», в якій українська мова буде витіснена з офіційного вжитку. Такі дії мають лише одне визначення: антидержавні, антиукраїнські та антиконституційні», – йдеться в документі.

Депутати Тернопільської облради переконані, що події 5 червня – це удар по єдності українського суспільства, що може суттєвим чином вплинути на перспективу України як держави, а сам законопроект суперечить Конституції України, спотворює суть Європейської хартії регіональних мов.

«Тому, вболіваючи за материнську мову, висловлюючи волю, настрої та патріотичні почуття громади Тернопільщини, вимагаємо від вищого законодавчого органу нашої держави – Верховної Ради України – не допустити прийняття в цілому як закону законопроекту Ківалова-Колесніченка “Про засади державної мовної політики”, а також вжити усіх заходів, аби припинити антиукраїнський шабаш правлячої більшості, яка намагається змінити мовне законодавство, закріплене Конституцією!» – сказано у зверненні.

Окремо депутати Тернопільської облради звертаються до Президента України: «У випадку розгляду та прийняття Верховною Радою України законопроекту про надання російській мові статусу другої державної мови в Україні будемо вимагати від Президента заветувати закон та вважаємо за необхідне розпочати процедуру розпуску Верховної Ради України».

 

Депутат Тернопільської обласної ради Степан БАРНА