Українські студенти закордоном не тільки вчаться і працюють, а, навіть долають марафонські дистанції

Давно відомо, що багато українців, потрапивши за кордон, добиваються чималих результатів у різних видах діяльності: стають знаними науковцями, викладачами, письменниками, винахідниками, інженерами а також тренерами і спортсменами. Можуть українці проявити себе у спорті і на любительському рівні. Нещодавно у місті Кракові, Республіка Польща, відбувся щорічний марафон на повну марафонську дистанцію, у якому взяв участь недавній студент польського вищого навчального закладу Микола Баглай. Оскільки подія неординарна, марафони бігають не всі хто хотів би це зробити, було задано декілька запитань, як усе починалося і чи буде зупинка на досягнутому. Даний вчинок, є хорошим прикладом для сучасної української молоді, бо пан Микола не тільки бігає марафони, вчиться і працює, а є ще, громадським, молодіжним активістом.

Миколо, розкажіть будь ласка де саме проходив марафон і яка його історія?

XI за ліком Cracovia Maraton проходив у Кракові, 21-22 квітня цього року. Напередодні головного забігу 21 квітня відбувався старт учасників на роликах, потім було офіційне відкриття і Pasta Paty (частування макаронами з м’ясом) для усіх бігунів марафонської дистанції.

Задум організовувати забіги на марафонську дистанцію у Кракові зародився ще у 90-х роках ХХ ст. Спочатку ставилося за ціль досягти хоча б того рівня який на той час мали Познань, Вроцлав і Варшава – міста, котрі  вже мали досвід в організації подібних спортивних подій. У 2000 році за підтримки мера міста Кракова, а також новоствореної фундації  «Z biegiem Wisły» вдалося розпочати підготовку до марафону. Так в квітні 2001 року відбувся перший Cracovia Maraton бульварами і вулицями Кракова. Варто зазначити що особливістю Краківського Марафону є те, що крім звичайних повноцінних бігунів, участь можуть взяти і люди з обмеженими життєвими можливостями (на візках спортивних, звичайних, з ручним ланцюговим приводом). 

Як виникла ідея взяти участь у марафонському бігу, адже це  42 км, які мабуть щоб пробігти потрібно неабияка підготовка?

Справді, марафонську дистанцію в42 кілометри195 метрівпробігти без тренувань і якогось внутрішнього спортивного гарту практично не можливо. Колись свого часу протягом 4-ох років я займався легкою атлетикою в Новороздільській спортивній школі. І дякуючи моїм тренерам Лесі Олексіївні Брандибурі і Ігорю Орестовичу Соболевському які багато праці і зусиль вклали у мене. За що їм буду безмежно вдячний! Справді без того фундаменту який заклали мої тренери, потім через десять років я мабуть не зміг би зголоситись взяти участь у марафоні. Власне кажучи так і виникла ідея спробувати себе у якомусь масовому забігу на велику дистанцію, щоб перевірити свою витривалість й згадати свої юнацькі роки тренувань на стадіоні гімназії у Новому Роздолі.

Скільки часу тривала підготовка до марафону?

Найперше, десь восени 2011 року я дізнався про Познаньський Марафон, і вирішив чому б собі не спробувати взяти участь у подібному спортивному святі. Наступний марафонський біг на території Польщі мав відбутись у Кракові 22 квітня. От я й поставив собі за мету взяти участь у ньому. Признаюсь чесно зимою не дуже часто готувався,  не бігав, мабуть через суворі холоди. Десь в кінці лютого вже почав систематично готуватись збільшуючи з кожним тижнем навантаження. Бігав всюди по тротуарах, велосипедних доріжках, щовівторка відвідував місцевий стадіон Ресовії, щоб там на гумовому покритті відшліфовувати тактику і майстерність бігу.

Чи було якесь особливе харчування або його режим?

Не можу сказати що їв усе підряд, проте під час підготовки старався збагачувати свій раціон вітамінами, фруктами, овочами, напоями ізотонічними, багато споживав їжі збагаченої вуглеводами.

Які відчуття були підчас приготувань забігу і на фініші? І які тепер?

Коли люди ставлять собі за мету досягти поставленої цілі, вони ще не до кінця усвідомлюють що може відбуватись під час її реалізації. Завжди можуть виникати якісь певні фактори що перешкоджатимуть у цьому. Так і в мене було під час підготовки, то мікротравми перешкоджали, то не до кінця був певним що зможу подолати всю відстань. Особливо коли після тренувань повертався додому і не міг на другий день зійти по сходах :).  Непросто також було й під час самого забігу. Але з іншого боку відчувалась якась гордість, коли стояв на старті серед майже 4 тисяч учасників з різних країн і континентів. Відступати тоді вже було нікуди. Пригадую що перші 10-15 кілометрівпробіглося дуже легко, з якимось піднесенням. А як по іншому могло бути коли ти біжиш вуличками стародавнього Кракова і тебе постійно підтримують вболівальники своїми вигуками, танцями і співами. Десь на 27-29 кілометрі почалися проблеми: біль в колінах, брак необхідних вітамінів в організмі. Але попри це все шалена підтримка на Краківських бульварах дозволяла забувати про незручності. Пригадую коли залишилось десь 5-7 кілометрів, відкрилось як то кажуть спортсмени «друге дихання» і я почав нарощувати темп і віддавати всі сили що ще залишились щоб досягти Мети. Що мені безумовно вдалось зробити за 3 години 45 хвилин 41 секунду. Після пробігу були двоякі відчуття – дуже сильна втома усього тіла, а з іншого боку величезна медаль на грудях, гордість за себе за своє містечко і ще не до кінця віра в те що таки зумів вперше  подолати відстань у42 км195 м. Тепер почуваюсь нормально, ейфорія як то кажуть вже минула, тренувань не полишаю, можливо з меншими навантаженнями.

Які вимоги до участі у марафоні?

Для того щоб взяти участь у марафоні учаснику на день його початку має виповнитись 18 років. Умовою старту у марафоні є також зголошення учасника, заповнення анкети на інтернет-сторінці або безпосередньо на місці в офісі змагань, в даному випадку це був стадіон Вісли у Кракові. Також стартова оплата за участь у марафонському забігу. У цей стартовий пакет входило: для кожного учасника персональний номер з чіпом (який кожні кілька кілометрів фіксував дистанцію і час пробігу кожного учасника), безкоштовний талончик для участі в Паста Паті на передодні марафону, безкоштовний нічліг, цілий пакет різноманітних відновлювальних вітамінів та фруктів а також пам’ятна футболка та медаль для тих хто перетнув лінію фінішу.

Чи кожен бажаючий може взяти у ньому участь?

Так, звичайно, кожна повнолітня  людина, яка веде здоровий спосіб життя, тренується і бігає на довгі відстані, мінімум підготовки 3 місяці до старту, і може взяти участь у марафонському забігу. Що стосується мене, то перший крок виявився вдалим, тому, мабуть, по попереду ще не одна  марафонська дистанція. 

Юрій Сидоренко