В Харкові суди з подачі влади заборонили три різних акції на захист української мови

А судді хто?1 червня в окружному апеляційному суді Харківської області слухалося три справи за поданням міської влади про заборону трьом групам громадян проводити рознесені в часі і просторі акції на захист української мови 5 червня. Повідомлення про акції подавали громадянин Дмитро Пилипець, «Молода Просвіта» та ХОО ВОСвобода в той же день, 1 червня. Узгоджувальна комісія, зібрана міською радою, рекомендувала всім громадянам відмовитися від наміру проведення акцій, а оскільки ніхто не відмовився, то на всіх подали до суду.

Всі три суди пройшли в той же день і задовольнили прохання влади. Один з судів пройшов без присутності відповідача (представника «Молодої Проствіти», якому навіть не повідомили про засідання).

Причиною для судової заборони стали

  1. Припущення про те, що слогани на акції можуть «обґрунтовано образити… громадян з неповнолітніми дітьми»,
  2. Припущення про те, що міліція не зможе забезпечити громадський порядок якщо 50 осіб захочуть перекрити дорогу,
  3. Припущення про те, що на другій за розміром площі в Європі 50 людей заважатимуть проходу відпочиваючих (в робочій день)

І низка подібних не обґрунтованих матеріальними доказами припущень. Два з трьох судових рішень і всі матеріали справ можна прочитати тут і тут. Один із судів майже цілком зафільмовано (попри спроби представника позивача заперечити відео зйомку), його можна подивитися тут і тут.

Ми готуємо ґрунтовну статтю з юридичним аналізом цих подій.

Майдан