В Запоріжжі заборонили проводити акцію на підтримку жертв катувань

Сьогодні, 26 червня, в Міжнародний день на підтримку жертв катувань, запорізька влада заборонила громадським активістам провести мирну акцію протесту проти застосування тортур.

Подібні акції пройшли в Києві, Луганську, Харкові, Чернігові. Їх організували активісти з Amnesty International в Україні, Української Гельсінської Спілки з прав людини, Харківської правозахисної групи, Фундації регіональних ініціатив та Центру інформації про права людини

В Запоріжжі міська влада спільно з міліцією “запобігла” проведенню перфоменсу. Чиновники відмовилися реєструвати повідомлення про проведення акції та вказали, що заявку на проведення заходу потрібно було подавати за 10 днів.

Коли ж активісти спробували провести пікет без заявки, на них чекало три авто з “Беркутом” та неприємна розмова з міліцейським керівництвом, які протягом години пояснювали організаторам, що звинувачення міліції в катуваннях – це наклеп.

Поліна Стародубець, організатор акції, стверджує, що такі дії з перешкоджаня мирним зборам з боку міської влади – не рідкість. За її словами, в Запоріжжі існує практика відмови в реєстрації повідомлень про проведення акції. А захід без повідомлення – привід притягнути активістів до суду.

Центр інформації про права людини

http://www.humanrights.com.ua/news/9-top-novini/147-v-zaporizhzhi-zaboronili-provoditi-aktsiyu-na-pidtrimku-zhertv-katuvan