“… і значіт нам нужна одна побєда, одна на всєх, ми за “джисой” не постоім!”

Харківщина: «Джинса» у допомогу потенційному кандидату-мажоритарнику

За останній місяць найчастіше згадуваним ім’ям у ЗМІ м. Ізюма (Харківська область) стало ім’я діючого народного депутата Василя Грицака. Особливості подання матеріалів свідчать про «джинсу».

У № 23 від 08.06.2012 року на першій сторінці газети «Обрії Ізюмщини» привітання з Днем міста Ізюма Василя Грицака займає ¼ всієї сторінки. В цьому ж номері на сторінці 3 знаходиться стаття під заголовком «Допомога приходить до того, хто хоче працювати». В самій статті розповідається про проведення сходів сільських громад за участю Голови райдержадміністрації Валерія Білокудрі та вищезгаданого народного депутата України Василя Грицака. Згідно слів автора в рамках цих зустрічей Василь Грицак встиг розказати трохи про себе (далі цитата): «це для того, аби люди більше дізналися, хто він і звідки». Також народний депутат пообіцяв взяти під свій контроль вирішення усіх питань, що на даний момент хвилюють громаду. Цікавим моментом є останній абзац статті, де сказано, що за три дні після вище згадуваних подій до Капитолівського дитячого навчального закладу завітала помічник нардепа О. С. Дудченко і вручила від імені Василя Грицака усім майбутнім першокласникам шкільні ранці та письмове приладдя.

У наступному номері, № 24 від 15.06.2012 року, на першій сторінці «Обріїв Ізюмщини» знаходиться довідкова інформація про місце та режим роботи громадської приймальні народного депутата України Василя Грицака. Цікаво, що розташовується сама приймальня в одній будівля з Управлінням праці та соціального захисту населення Ізюмської міської ради за адресою вул. Соборна, 20 – чим влучно підібрана цільова аудиторія виборців. На сторінці 2 Василь Грицак вітає цього разу редакцію газети «Обрії Ізюмщини» з перемогою у номінації «Кращі газетні проекти». А вже на сусідній сторінці знаходиться фоторепортаж зі святкування Дня міста, де на п’яти фото з восьми бачимо того ж Василя Грицака – тут він вітає зі святом, а тут вручає нагороди переможцям святкових конкурсів та видатним ізюмчанам. Також у самій статті згадується, що завдяки Василю Грицаку був створений гімн м. Ізюм і відбувся святковий феєрверк.

У № 26 від 29.06.2012 року тієї ж газети Василь Грицак вже вітає усіх ізюмчан з Днем Конституції України. Поряд – стаття про приурочений пам’яті жертвам війни мітинг, на якому Василь Грицак поклав букет квітів до пам’ятника Скорботної матері. Уся третя сторінка цього номеру зайнята матеіалом «Василь Грицак: Знання – найвагоміший аргумент життя». Причину свого наміру написати статтю про нардепа автор пояснює так: «Прізвище народного депутат України В.М. Грицака останнім часом не сходить зі сторінок регіональної преси, його виступи можна бачити й чути в теле- та радіопередачах, під час загально міських заходів. Більш активно ізюмчани заговорили про нардепа після відкриття громадської приймальні на вулиці Соборній, 20… То хто він – цей кремезний, з впевненим поглядом чоловік?… Із таким запитанням звернулися до народного депутата…».

Сама стаття нагадує біографічний опис місця народження, дитячих та юнацьких років, життєвих досягнень Василя Грицака. Але й зустрічаються декілька цікавих завуальованих моментів. Так, до відповіді на питання про ставлення до змішаної системи майбутніх виборів, Василь Миколайович додає: «Якщо працюватиму погано, 50 % виборців отримають право відкликати мене з парламенту». Ось сам народний депутат і роз’яснив причину того, чому він так часто з’являється у засобах масової інформації.

На разі передвиборча агітація за народного депутата  та потенційного кандидата-мажоритарника по 177 виборчому округу Харківщини Василя Грицака має характер замовної присутності у районному ЗМІ, а останній у створенні іміджу «кремезного, з впевненим поглядом чоловіка» вочевидь зловживає таким неповажливим зайняттям, яке у професійному середовищі і того, і іншого учасників цього дійства називається «джинсою».

За коментарями звертайтесь:
Вікторія Шевчук
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Харківській області
067 17 72 655
http://opora.org.ua/news/1525-harkivshchyna-ldzhynsar-u-dopomogu-potencijnomu-kandydatu-mazhorytarnyku