Глави конфесій наполегливо закликають Президента не підписувати “вибухонебезпечний мовний законопроект”

КИЇВ –  “Ми відчуваємо обов’язок сказати: те, що зараз відбувається – це шлях у прірву, шлях  до громадянського конфлікту і розвалу держави”.

Про це заявили глави українських Церков і релігійних організацій у Відкритому листі до Президента України Віктора Януковича щодо мовного питання, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“З жалем вимушені відзначити – до нашого голосу не прислухалися. 3 липня 2012 року суперечливий мовний законопроект було оголошено прийнятим Верховною Радою України”, – так глави конфесій відреагували на розгляд у другому читанні законопроекту № 9073 (автори – С.Ківалов та В.Колесніченко з Партії регіонів).

“Глибоко помиляються ті, хто вважають цю подію перемогою. Це – Піррова перемога. Це – “перемога” над громадянським порозумінням і основоположними принципами парламентаризму, які за визначенням покликаний відображати суспільний компроміс”, – наголошують глави Церков і релігійних організацій.

На їх переконання, “поглиблення мовного розділення, посилене політичним протистоянням, далі поглиблює суспільний розкол і розхитує основи української державності”.

Глави конфесій наполегливо закликають Президента України “не підписувати вибухонебезпечний мовний законопроект № 9073, накласти на нього вето і повернути до Верховної Ради для справжнього повноцінного розгляду та вироблення збалансованого рішення”.

Вони також закликали Главу держави стати ініціатором загальнонаціонального суспільного і фахового діалогу навколо мовної проблематики, підсумки якого повинні лягти в основу принципово нового законопроекту.

На думку релігійних провідників, збалансована мовна політика в Україні повинна одночасно захищати державний статус української мови та сприяти розвитку і функціонуванню мов національних меншин.

Відкритий лист до Президента України підписали:

  • Патріарх Філарет, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату;
  • Святослав, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви;
  • Єпископ Маркіян Трофим’як, керуючий справами Римсько-Католицької Церкви в Україні;
  • В’ячеслав Нестерук, президент Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів;
  • Михайло Паночко, голова Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;
  • Василь Райчинець, старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;
  • В’ячеслав Горпинчук, єпископ Української Лютеранської Церкви;
  • Шейх Ахмед Тамім, голова Духовного управління мусульман України;
  • Андрій Гамбург, пастор Німецької євангелічно-лютеранської церкви України;
  • Григорій Комендант, президент Українського Біблійного Товариства.

Крім цього, Українська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) поширила офіційний коментар голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків архієпископа Митрофана з цієї проблематики. У ньому наголошується, що Церква занепокоєна суспільною напругою, що виникла внаслідок законопроекту № 0973.

Українська Православна Церква залишає на розсуд суспільства питання статусу російської мови в Україні. Разом з тим, наша Церква виступає категорично проти того, щоб дискусії навколо мовного питання розділяли українське суспільство та загрожували цілісності Української Держави”, – зазначено у коментарі.

Джерело: www.irs.in.ua