Анонс: Пікетування на підтримку директора «Київської фортеці» В. Я. Кулініча

ЩО: пікетування щодо протиправного звільнення директора історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця» В. Я. Кулініча.

ДЕ: м. Київ, біля Київської міської державної адміністрації, вул. Хрещатик, 36.
КОЛИ: 28 серпня 2012 р., 11:00.

ХТО: організатори пікетування – Національний екологічний центр України, Дружина охорони природи м. Києва «Зелене майбутнє», Спілка вільних журналістів «Природа над усе», громадська ініціатива «Збережи старий Київ».

Суть справи: протягом останніх років в Києві так і не вирішуються проблеми театрів, бібліотек, книгарень, музеїв, галерей та інших закладів культури. Їх виселяють з приміщень, недостатньо фінансують,закривають. Головне управління культури київської міської державної адміністрації, яке очолює Зоріна Світлана Іванівна, не проводить системну політику підтримки закладів культури, а часто діє наперекір здоровому глузду та інтересам закладів культури.

Останній кричущий факт це те, що відомий захисник історичної спадщини Києва – В’ячеслав Якович Кулініч був звільнений за відмову виконати протизаконне рішення Київради про передачу башти № 4 Київської фортеці приватному музею «Платар» у аренду на 49 років. Це фактично давало б право орендару робити з цією вежею все, що завгодно.

В. Я. Кулініч був звільнений за «порушення трудової дисципліни», хоча перебував на лікарняному та не мав необхідну для цього кількість доган.

Зважаючи на це, В. Я. Кулініч подав до суду, оскаржуючи рішення голови управління культури КМДА С. Зоріної про своє звільнення. В цьому його підтримують громадські екологічні організації та ініціативи. Учасники пікетування вимагають переглянути наказ про звільнення директора музею Кулініча В. Я. та відновити на посаді творця музею та гідного памʼяткоохоронця нашої держави.

Аби продемонструвати пресі та громадськості абсурд ситуації зі звільненням директора музею “Київська Фортеця” та критичну ситуацію в галузі культури, учасники пікетування проведуть театралізовану акцію “Відкриття музею шансону”.

Докладніше щодо звільнення В. Я. Кулініча див. http://h.ua/story/360009/
Зустріч Вконтакті: http://vk.com/event42203469

Для контактів: Олег Андрос 097 502 75 51, androsland at inbox.ru

Докладно:

18 липня 2012 року Головою управління культури КМДА С. Зоріною було підписано наказ про звільнення з посади директора історико-архітектурної пам’ятки-музею (ІАПМ) «Київська фортеця», видатного працівника музейної справи Кулініча В’ячеслава Яковича. Приводом для такого звільнення стало начебто «порушення трудової дисципліни та невиконання розпоряджень» пані С. Зоріної.

Київська природоохоронна громадськість співпрацює з директором ІАПМ «Київська Фортеця» з 2002 року та знає його як надзвичайно працьовиту людину, яка повністю віддавалася справі збереження найбільшого в Європі комплексу земляної і кам’яної фортеці, вклала багато зусиль для створення музею, відновлення в репрезентативному для показу туристам виді Госпітального укріплення. Це укріплення було перлиною київської туристики під час чемпіонату світу «Євро-2012» та з великою цікавістю відвідувалося іноземними туристами. В. Я. Кулініч добився взяття під реальну охорону та налагодження заповідного режиму на території найбільшого в Європі земляного форту на Лисій Горі, сприяв збереженню унікального рослинного та тваринного світу цього урочища.

Звільнення було здійснене з порушенням процедури: перед ним мало бути винесення попереджень та кількох доган, чого зроблено не було. Натомість директор та колектив музею регулярно отримували премії за сумлінну працю. Лише перед самим запланованим звільненням Кулінічу В.Я. було винесено «термінову» догану за відмову впустити рейдерів на свою територію. Метою візитерів було відчуження складової музею – 4 башти на користь приватного музею «Платар». Директором музею було розпочато судову справу за збереження цієї башти у відомстві музею. Напередодні цього суду його було терміново звільнено за сфабрикованим звинуваченням та з порушенням чинного законодавства.