Європа не буде рухатись назустріч нашій деградації, рухатись до Європи маємо ми!

Заява руху “Ми – європейці”

з приводу виступу Президента України під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності в Палаці “Україна” 24.08.2012

Ми, члени Руху “Ми – європейці” (Ми=Є), звертаємося до всіх українців та громадян інших країн, які вважають, що Україна має розвиватися в напрямку європеїзації та євроінтеграції. Ми заявляємо, що в Україні є велика кількість людей, які знають реальний стан справ з євроінтеграцією, який суттєво різниться від офіційних заяв представників влади. Тому ми хочемо висловити своє бачення ситуації.

Президент України заявив: “У зовнішньополітичній площині ми залишаємось вірними європейському вибору”. Ми=Є вважає, що ще ніколи за роки незалежності європейський вибір не був під більшою загрозою, ніж зараз. Нічого, окрім риторики, від нього вже не залишилося.

Інші слова Президента:”Ми впевнено торуємо шлях розбудови сучасної європейської держави. Ми шукаємо свою дорогу до спільноти розвинених держав.”. Ми ж бачимо, що Україна впевнено йде в зворотному напрямку – подалі від розвинутих держав. За базовими показниками, за якими європейські держави знаходяться на верхніх щаблях рейтингів, Україна є однією з гірших в світі: Україна займає 152 місце в світі за індексом корумпованості, 134 місце (з 142) за рівнем незалежності судів, 163 місце за рівнем економічної свободи. Шлях України в подібних рейтингах зараз тільки вниз.

Президент заявляє “Проте інтеграція за будь-яку ціну – за рахунок втрати незалежності, економічних чи територіальних поступок, за рахунок дозволу втручатися у внутрішні справи – такий шлях ми ніколи не сприймали і не сприймемо”. Наш рух вважає, що заяви про можливі територіальні зазіхання або економічну агресію з боку ЄС – є просто нісенітницею, не підтвердженою ніякими реальними фактами. Якщо називати втручанням у внутрішні справи постійне нагадування українській владі про порушення прав людини, політичну залежність судів та преси, згортання демократії та свободи – то ми тільки привітаємо таке втручання, бо воно йде на благо нашому народу, хоча це й не до вподоби владі. Ми вважаємо, що нам потрібна євроінтеграція за будь-яку ціну, бо її реальною ціною є відмова від недемократичної, негуманної, репресивної, олігархічної держави. Ми з такою ціною згодні.

Президент заявляє: “Останнім часом ми здійснили серйозні кроки в напрямі входження України до європейської спільноти. Парафовано Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Тепер ми очікуємо на порозуміння з боку наших європейських партнерів, оскільки сприймаємо цей процес, як дорогу з двостороннім рухом”. Ми=Є, натомість, оцінює зупинку Угоди на етапі парафування як катастрофічну поразку, а не досягнення. Цього слід соромитись, а не пишатись. Очікування влади на порозуміння з боку Європи може бути безкінечним, бо Європа ніколи не зрозуміє наростаючу корупцію, яка й так вже безмежна, узурпацію влади, згортання громадянських свобод.

У таких умовах ніякої дороги з двостороннім рухом, про яку мріє Президент Янукович, не може бути: Європа не буде рухатись назустріч нашій деградації, рухатись до Європи маємо ми. Ми повинні зменшити корупцію, а не Європа її збільшити до нашого рівня; ми повинні збільшити рівень економічної та політичної свободи в країні, а не Європа опускатись до наших “стандартів”. Наша дорога – з одностороннім рухом, з рухом до Європи!

Джерело