Інтерактивна карта, підсумки третього тижня виборчої кампанії: незайманих статей закону меншає

Промайнув третій тиждень виборчої кампанії.
Що він залишив на інтерактивній карті?

За тиждень додалося 30 скарг. Знову маємо 1,5-кратне зростання кількості отриманих повідомлень порівняно із попереднім тижнем.
“Відзначилися” Київ, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Донеччина, Черкащина, Луганщина, Кіровоградщина, Чернігівщина, Хмельниччина, Київщина, Запоріжжя та Крим.

Дніпропетровщина та Одещина впевнено наздоганяють Харківщину по кількості доданих на карту скарг за весь період моніторингу. Але й Херківщина відмовлятися від своїх лідерських позицій поки що намірів не виказує.
Досі (!) нема жодної скарги зі Львівщини.

На високе звання “найкричуще порушення” у прямому та переносному сенсі на цьому тижні беззастережно претендує звуковий супровід, який був організований партією влади на зустрічі виборців з  представниками опозиції на Хмельниччині:

Ознаки того, що “простою” мовою зветься “адмінресурсом” – порушення заборони на втручання органів державної влади, місцевого саморядування, посадових осіб у виборчий процес, порушення принципу рівного та неупередженого ставлення вказаних органів та осіб до всіх кандидатів та партій-суб’єктів виборчого процесу (пп.2,3 п.5 ст.3, пп.6 п.2 ст.11 Закону України “Про вибори народних депутатів України”). Присутність чиновника місцевої ради наводить на думку про ознаки порушення пп.3 п.1 ст.74 Закону щодо заборони участи у передвиборній агітації посадовим і службовим особам органів влади та місцевого самоврядування (у період виборчого процесу те, що ми бачимо на фото і відео, безумовно слід кваліфікувати як агітацію – “спонукання голосувати “проти”). У підсумку – ознаки адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст.212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Звертає увагу, що до випадків  стилізації сільрад під офіс Партії регіонів, про які повідомлялося на минулому тижні, додалася також скарга на схоже оздоблення й приміщеня Українського державного підприємства поштового зв’язку “УКРПОШТА” :

Пункт 4 ст.74 Закону України “Про вибори народних депутаті України” забороняє “розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власности”. Підпунктом 6 пункту 2 ст.11 Закону встановлено принцип неупереджености <…> підприємств, закладів, установ і організацій, їх керівниківв <…> до партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати. Чи варто прапор партії – суб’єкта виборчого процесу під час цього виборчого процесу кваліфікувати як передвиборну агітацію – на наш погляд однозначно. Можна перефразувати: акт розміщення партійного прапору партії – суб’єкта виборчого процесу на будівлі поштового відділення є “діяльністю з метою спонукати голосувати за” (п.1 ст.68 Закону). Отже, наявні ознаки адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст.212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення (“порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях”).

Оскільки такі випадки можуть бути далеко не поодинокими, просимо всіх, хто зацікавлений у зменшенні кількості порушень та поінформованості  учасників виборчого процесу, поширювати цю картинку усіма можливими способами, в першу чергу – за межами інтернету:

 

Серед видів порушень й на цьому тижні сумнівне лідерство тримає  категорія “порушення порядку агітації” – 23 випадки серед 30 скарг! Також впевнено заявляють про себе “Адмінресурс” та “Порушення принципу рівності” (12 та 11 випадків відповідно). Трохи здав свої позиції, але поки що тримається серед лідерів й “Підкуп” (8 повідомлень).

Про підстави віднесення дій суб’єктів виборчого процесу до категорії “Підкуп” на інтерактивній карті детально викладено в публікації Олександр Северин: “Непрямий підкуп”. Правові позиції.

На кінець третього тижня виборчої кампанії найбільша кількість  скарг (33) надійшла з Харківської області. Ця область продовжує очолювати список областей із найбільшою кількістю порушень. Але тут темпи наджодження нових повідомлень уповільнилися – всього 1 скарга за тиждень.
Натомість укріплюють свої позиції серед порушників Одеська та Дніпропетровська області, які наразі мають вже по 27 випадків задокументованих порушень кожна.

Найпоширенішою категорією порушеь  (155 скарг) весь час офіційної виборчої кампанії тримається  підкуп виборців. Адмінресурс займає другу сходинку – 96 повідомлень.

—–

Аналіз результатів моніторингу порушень Закону України  “Про вибори народних депутатів” у період до початку виборчої кампанії можна переглянути тут.
Підсумки першого тижня виборчої кампанії – тут, другого тижня – тут  (в цьому випуску є відео як додавати скарги на карту і як шукати на карті потрібну інформацію)

—–

Ретельний аналіз інтерактивної карти порушень  цього тижня наводить на такий висновок: якщо ви хочете відрізнити справжніх кандидатів від технічних – шукайте протидію. Якщо є повідомлення про створення штучних перешкод,  дискредитацію  – існує велика ймовірність, що цей кандидат справді претендує на вагому частку голосів.
Зворотнє припущення, щоправда,  не працює: якщо навколо кандидата панує тиша – викреслювати його з рахунків поспішати не варто.  Ще не вечір  :)

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.