Робота окружних виборчих комісій вже зірвана. Свідчення з 20 ОВК

Ці повідомлення поставили нам на карту чи в моніторингову групу на фейсбуці. Ми навіть не гуглили ще. Цього, на нашу думку, достатньо, щоби говорити про систему.  Тільки факти.

 

ОВК №28, Дніпропетровськ, заступниця голови комісії Щербина Галина Гаврилівна, яка представляє політичну партію України “РУСЬ ЄДИНА”, має 86 років. На перше засідання не з”явилась.

 

ОВК №106, Сєвєродонецьк, 6 членів навряд чи колись з’явиться голосувати. 3 – мешканці Криму (з партій «Братство», «Руський блок», «Русь Единая», 2 – Київської області (партії «Единая Семья», («Союз анархистов Украины») та 1 з Хмельницької області (партія «Русское Единство»).

Член ОВК від «Нашої України» запропонувала проект рішення про встановлення факту невиконання обов’язків цими членами ОВК, які не з’явилися на засідання вже двічі, однак не зібрала необхідної кількості голосів «за». Активно проти був голова комісії від «Партії Регіонів».

http://lugansk.comments.ua/news/2012/08/30/095253.html

 

ОВК №133, Одеса. Глава комиссии — Вадим Трикоз. Это — 23-хлетний киевлянин без высшего образования и опыта работы. О том, что он теперь важная персона в избирательном процессе, парень узнал вчера, уже после того, как его судьбу определил ЦИК.

«Мне позвонили и сказали, что я теперь состою в партии «Русское единство» и являюсь помощником какого-то депутата по 133-му округу Одессы. Еще сказали, что я должен срочно выехать из Киева в Одессу, чтобы принести какую-то присягу. Пообещали 200 долларов в качестве командировочных», — признался Вадим «Думской».

Киевлянин отказался от лестного предложения.

В Одессу он должен был приехать вчера, когда состоялось первое заседание 133-го окружкома. Встреча прошла без троих членов комиссии, в том числе председателя… К слову, никаких документов в ЦИК Вадим Трикоз не подавал.

Подобная ситуация – во всех округах региона.

http://dumskaya.net/news/kto-budet-delat-vybory-v-odesse-glavy-izbirkomov-021416/

 

ОВК №64, Коростень

Призначений голова ОВК №64, представник партії «Русь Єдина» Олена Лукашева, що проживає в Автономній Республіці Крим, за словами заступника на зв’язок не виходить та на засідання не з’явилась.

7 членів ОВК№64 представники партій «Русь Єдина», «Руська Єдність», “Союз анархістів України», Українська Народна Партія, «Руський блок», «БРАТСТВО», «Єдина Родина» які проживають переважно за межами Житомирської області (м. Донецьк, м. Київ, АР Крим) на засідання не з’явились, про поважність причин відсутності не повідомили.

http://mykorosten.com/news/v-korosteni-partiya-regioniv-zirvala-pershe-zasidannya-ovk-64.html

 

ОВК №97, Бровари, Київщина

Світлана Сємєрєй, голова ОВК виборчого округу №97, яка представляє Всеукраїнську політичну партію «Братство», фактично не розпочавши роботу, вже порушила Закон «Про вибори народних депутатів України».

Світлана Сємєрєй не повідомила заздалегідь членів комісії про час, місце та порядок денний проведення першого засідання ОВК, як того вимагає закон. Мало того, на 12 годину дня 29 серпня  нікому з членів ОВК не було відомо місце перебування голови ОВК та коли вона планує провести перше офіційне засідання окружної комісії. Телефон пані Сємєрєй постійно знаходився в межах недосяжності.

Обурені таким ставлення голови ОВК до виконання своїх обов’язків, члени ОВК вирішили скласти акт про порушення головою вимог законодавства, про фактичне блокування роботи ОВК та  направити підписаний акт до Центральної виборчої комісії.

Також присутні члени ОВК написали скаргу до ЦВК на бездіяльність голови комісії та запропонували ЦВК провести перше засідання ОВК. Написанню цих документів постійно намагалася завадити член ОВК Юлія Логовченко, яка представляє Партію  регіонів.

Вона ж, до речі, виявилися єдиною, хто,  на відміну від інших, зміг поспілкуватися з головою ОВК напередодні. Зі слів Юлії Головченко, пані голова повідомила, що Світлана Сємєрєй мала намір прибути до Броварів 29 серпня увечері і провести перше засідання ОВК близько восьмої години вечора.  Хоча про точний час не повідомила.

http://jeynews.com.ua/news/d0/73142

 

Варто розглянути склад хоча би однієї житомирської ОВК.

Учора на першому засіданні комісії були присутні 11 чоловік із 18. В принципі, кворум для проведення був, але він був критичним. Майже половини членів не було на місці.

Чому? Відповідь проста – до житомирської ОВК увійшли люди із Луганську, Донецьку та Криму.

Більшість із них не знала, що їм треба їхати в ОВК аж у Житомир.

Голова ОВК Тамара Яремчук у коментарях розповіла, що не розуміє, чим керувались партії, коли подавали кандидатури на членство в окружних комісіях лише з одного регіону.

Учора не приїхали на засідання люди із Криму та Луганську.

Нагадаємо, що до складу ОВК увійшли представники партій «Руська Єдність», «РУСЬ ЄДИНА», «Руський блок», «Єдина Родина» та інших, ще менш відомих партій.

http://www.1.zt.ua/themes/politika/vibori-falsifikuvatimut-za-rahunok-komisiy-novosti-zhitomira.html

 

ОВК №176, Чугуїв, Харківська область

Речь идет о том, что члены окружной избирательной комиссии округа № 176 были уведомлены о дате и времени созыва первого (организационного) заседания не председателем, заместителем или секретарем комиссии, как того требует ч.1 ст. 33 Закона Украины «О выборах народных депутатов Украины», а членами ОИК Таисией Широкой от фракции Народной партии Украины и Анной Пушенко от фракции Партии регионов.

Как отмечается в акте о фиксации факта нарушения избирательного законодательства, первое заседание окружной избирательной комиссии на избирательном округе № 176 не состоялось, ведь на заседание явилось восемь человек, а остальные десять отсутствовали, в том числе, и председатель комиссии, поскольку не были уведомлены о времени и месте заседания.

«Такие действия являются нарушением ч.4 и ч.6 ст.33 Закона Украины «О выборах народных депутатов Украины», согласно которому первое заседание избирательной комиссии созывается ее председателем, п.2 ч.9 ст.36 Закона Украины «О выборах народных депутатов Украины», об обязанности членов избирательных комиссий участвовать в заседании избирательных комиссий», – отмечается в акте, который, согласно законодательству, подписали три человека.

Более того, по информации председателя Чугуевской городской организации ПП «ВО «Батьківщина» Виктории Одроуш, ОИК по избирательному округу № 176 собраться в полном составе будет вообще проблематично. Ведь председателем окружной избирательной комиссии стал 22-летний житель Киева, еще четверо членов ОИК также проживают в столице, один – в Керчи.

Следует отметить, что заседание окружной избирательной комиссии не состоялось также и в избирательном округе № 168 (Дзержинский район Харькова).

Вообще-то практически такая ситуация сложилась во всех избиркомах в Харьковской области. «Батьківщина» обратилась к международным наблюдателям относительно мониторинга этой ситуации.

http://glavnoe.ua/news/n107599

 

На Херсонщині під загрозою зриву опинилася робота відразу двох окружних виборчих комісій. За інформацією спостерігачів КВУ, досі не об’явилися два новообрані голови окружних виборчих комісій – голова Суворовської окружної виборчої комісії № 182 75-річний представник “Руського блоку” Сергій Грушин та голова Цюрупинської окружної виборчої комісії № 186 20-річна  представниця “Єдиної Родини” Тетяна Євсович.

Номерів телефонів та контактних відомостей новообраних голів у членів окружкомів немає й вони вимушені самоорганізовуватися та самостійно готувати проведення перших засідань, які повинні пройти протягом перших трьох днів роботи, тобто сьогодні до вечора.

За неперевіреною інформацією, 75-річний Сергій Грушин, який мешкає у Сімферополі, вирішив відмовитися від посади голови ОВК № 182, але ніхто не може знайти цю людину, щоб підтвердити або спростувати цю інформацію. Також стали розповсюджуватися чутки, що частина членів ОВК дізнавшись про своє призначення відразу вирішили скласти свої повноваження.

http://polit-kherson.info/novini/prozoro-pro-politicu-ta-partii/9388—–q–q.html

 

Чернігів

Сьогодні відбулися перші засідання окружних виборчих комісій в 205 і 206 округах. На яких члени цих комісій скали присягу та окреслили організаційно-технічні засади своєї роботи. Але з 18 визначеними ЦВК членів комісій на засідання прибуло лише 13.

Так 206 виборча комісія  поки залишається без голови – він не прибув на перше засідання. Це Полянський Владислав Вікторович від Партії «Братство»

В 205 ОВК перші збори пройшли без заступника і секретаря комісії. Це  Акмажов Володимир Миколайович (партія Всеукраїнське політичне об’єднання “Єдина Родина”) та Крамаренко Анатолій Михайлович (Політична партія України “РУСЬ ЄДИНА”)

http://www.pik.cn.ua/vybory-2010/9160-chernigivski-ovk-zalyshajutsja-bez-goliv-i-zastupnykiv

 

Кременчук, Полтавщина

ЦВК сформувала досить оригінальну окружну виборчу комісію по округу №146. Голову досі знайти не можуть, однак із біографії відомо, що йому 81 рік. Ще троє членів комісії прописані в Автономній республіці Крим… 

“Я ще такого безладу не бачив: очолює комісію 81-річний дідусь, з яким досі немає зв’язку. Троє членів прописані в Криму, а ще одного місце постійного мешкання значиться в Оржицькому районі”, – так висловився на адресу сформованої Окружної виборчої комісії по округу №146 один із високопоставлених чиновників Кременчука, що побажав залишитися не названим.

Він не зміг назвати, коли буде перше засідання комісії.

Як відомо, на сайті ЦВК з’вилася інформація про формування окружних виборчих комісій. Із досвідчених працівників виборчих комісій “Репортер” знайшов лише два відомих прізвища: Михайла Майбороди, якого висунула “Батьківщина” та Дмитра Мельника, колишнього юриста з “Кременчукм’ясо”, що є представником блоку “Наша Україна”.

http://rkr.in.ua/2046-ovk-v-kremenchuc-golov-81-rk-troye-chlenv-krimchani.html

 

Народний депутат В’ячеслав Кириленко пише в твітері:

@KyrylenkoVyach
Голова окр комісії в Ужгороді від якоїсь партії русь єдіная і живе у Сімферополі. В Ужгороді ніколи не жив і дотепер знайти його не можуть.

Три дні зустрічався з людьми на Закарпатті. Щойно там обрали кер-во комісій: із 6-ти комісій у 4-х голови не місцеві,їх ніхто ніколи не бачив

Щойно приїхав до Львова – те саме: у одній із ОВК голова від партії русь єдіная із Сімферополя.

———–

Додаємо новини по темі вже після публікації

1. На Тернопільщині ОВК розпочали роботу з порушеннями – Відсутній голова ОВК партія “Руський блок”

2. Рівненщина: «Мертві душі» у складі ОВК

29 серпня відбулися перші засідання ОВК у 152 та 156 виборчих округах. У Рівному та Сарнах виникли ті ж проблеми зі складом комісій, що й у решти областей. Значна частина членів не з’явилася на зустріч. З більшістю відсутніх навіть не вдалося встановити зв’язок. Контактні номери телефонів, вказані у заявах ЦВК, виявилися недійсними.
У засіданні окружної виборчої комісії 152 виборчого округу з центром у Рівному взяло участь 10 з 18 членів комісії. Відсутніми були представники партій «Єдина Родина», «Руський блок», «Руська Єдність», «Братство», «Зелена планета», «Народно-трудовий союз України», «Русь Єдина» та Народної Екологічної партії. В числі відсутніх – голова виборчої комісії Руслан Томілін, який представляє партію «Єдина Родина».
Спостерігачі ОПОРИ дізналися, що більшість відсутніх на засіданні членів ОВК проживають за межами Рівненської області. Троє з них мешкають у Криму, по двоє з міст Київ та Рівне та один з міста Вишгород Київської області.
3.в 46 округе (Артемовск, Артемовский р-н, Красный Лиман) окружная комиссия во вторник 28 августа собралась на свое первое заседание – собралась с большим трудом. В составе комиссии 18 человек, и 6 из них – живут в Киеве, Крыму и в других городах Украины. Состав комиссии – это особый разговор. Из 12 собравшихся только трое имеют опыт работы в окружной комиссии. Все остальные – и закон почитай все не читали – не их это занятие. Так что говорить о нормальной работе комиссии сложно. Чуть не забыли обсудить вопрос о дежурстве в выходные – но все таки вспомнили и вспомнили только после напоминаний присутствовавших уполномоченных и доверенных лиц, имеющих опыт работы на выборах.А то приехал бы курьер с ЦВК и поехал бы дальше со своей почтой.

“Вишенка на тортик”…по словам главы одной из окружных комиссий в Одесской области, когда он попытался дозвониться своему заму по комиссии и секретарю комиссии, которые проживают в Крыму, и узнать – будут ли они на заседании, то те просто послали его на три буквы…и выключили телефоны…..вот так….