40 днів до виборів: чесні змагання, чи бої без правил?

На інтерактивній карті «Майдан-моніторинг: Вибори-2012» https://maidan.org.ua/vybory2012 додано інформацію більше, ніж про 600 порушень закону «Про вибори народних депутатів України» в усіх областях країни – тільки з фото-, відео- або офіційними документами.

Як повідомив правовий експерт проекту, кандидат юридичних наук, Олександр Северин:

«На цій стадії виборчого процесу ми вже маємо достатньо приводів казати про серйозні перешкоди у створенні умов для формування вільного вибору, це передовсім:

1  Адмінресурс, тобто порушення встановлених законом засад і принципів рівного, неупередженого ставлення суб’єктів владних повноважень до кандидатів і партій: надання преференцій або пряма підтримка одних і дискримінація інших.

2. Пов’язаний з адмінресурсом обман – масове введення виборця в оману, коли результати виконання владою встановлених законом повноважень за бюджетний кошт видається за наслідок діяльності кандидата чи партії. Це не відповідає положенням Закону України “Про вибори народних депутатів України” щодо створення виборцям умов для вільного формування волі, щодо заборони обману, щодо забезпечення виборців “об’єктивною, неупередженою інформацією”.

3. Непрямий підкуп виборців – на порушення п.13 ст.74 Закону “Про вибори…” безкоштовне чи пільгове надання виборцям певних благ з метою спонукання голосувати за певного кандидата чи партію.

На сьогодні найбільшим порушником є той, на кому лежить найбільша відповідальність – сама держава, яка за ст.3 Конституції “відповідає за свою діяльність” і яка при тому:

а) не забезпечила стабільності, прозорості, однозначності виборчого законодавства, тобто не дотримала принцип правової визначеності,

б)  не забезпечила формування виборчкомів у бездоганно прозорий та легітимний спосіб.

в) не забезпечила захист громадян від маніпуляцій і позаправового примусу, котрий стає, поряд з корупцією, є величезною загрозою суспільству.»

Координатор проекту Віктор Гарбар наголосив, що:

«Гасло нашого проекту: «Дізнався про порушення – розкажи про нього всім!». Тому що – як владу оберемо, так вона і працюватиме. Інтерактивна карта порушень Майдану – це публічний, суспільний інструмент боротьби за свої конституційні права та свободи.

Наша карта була першою, вона працює з червня, на ній зараз задокументовано більше 600 порушень. Всі повідомлення містять докази, перевіряються і коментуються юристами. Найбільша кількість з них – це порушення порядку агітації (347); далі йде підкуп виборців (269) та адмінресурс (231). Трохи менше зафіксовано випадків обману (99), порушення принципу рівності (78), порушення порядку фінансування (61).

Стрімко збільшується останніми днями кількість випадків перешкоджання здійсненню агітації (24), примусу (19), порушень в роботі виборчкомів (12).

Найбільша кількість повідомлень про порушення за день – 37 – задокументована 1 вересня і стосується використання дітей для політичної агітації.»

Науковий радник проекту, кандидат психологічних наук, Віктор Пушкар зробив висновки, що:

«Учасники виборів віддають перевагу маніпулятивному впливу перед інформаційним. Дехто відверто ставить на адмінресурс, підкуп і фальшування. Асиметрія інформації, коли виборець надто мало знає об’єктивних даних про кандидатів,  ускладнює раціональний вибір. Спостерігається надмір символічного насильства в місцевостях, які кандидати  вже вважають “своїми”.

Високий прохідний бар’єр призводить до штучного «обрізання» спектру політичних поглядів; ідеологія і програма підміняється персональною харизмою лідерів. При тому псевдо-суб’єктами виборчого процесу є партії, про які ми вперше почули підчас формування виборчих комісій. І після виборів вряд чи почуємо знову.»

Піар менеджер проекту Людмила Ямщикова наголосила на тому, що:

«Ми забезпечуємо роботу майданчику, на який може потрапляти, і вже потрапляє, крім оригінальних репортажів, також інформація з різноманітних джерел – партнерських громадських організацій, ЗМІ, штабів, сайтів партій, соціальних мереж, тощо. Роблять це численні волонтери з усіх регіонів України.

Наша інтерактивна карта не містить і не може містити всіх порушень. Вона може лише наближатися до реальної картини. І ступінь цього наближення певною мірою відображає ступінь розвитку громадянського суспільства: готовність відкрито говорити про примус, здатність подолати власні страхи, спроможність грамотно збирати  документальні докази і апелювати до закону, яким би він не був.»

Волонтер проекту Наталя Ляшенко розповіла чому потрібно фіксувати порушення:

«Тому що єдине, що може зупинити саму можливість цих порушень – це пильний контроль виборця. Того, на кого направлена дія цих порушень, кого хочуть ввести в оману.

Зміни почнуться, коли самі люди не нададуть для порушень можливостей. Коли кандидати відчують, що вони під пильним оком свого виборця, тоді в них з’явиться відчуття відповідальності, що не можна отак просто взяти і безкарно обманути, що твої неправомірні дії будуть оприлюднені, тебе притягнуть до відповідальності. В демократичний країнах це соромно, це означає кінець кар’єри. Там виборець не сприймає неправду, обурюється нею.

В нас поки такого немає. У нас державна система налаштована так, що переважна більшість людей змушена порушувати закони і тому вони ставляться до порушень терпимо.

Ще одною причиною фіксування порушень є інформування суспільства, підняття планки несприйняття неправди. Порушувати має стати соромно і суспільство має це засуджувати. Цього ми і добиваємось.»

Волонтер Світлана Мормель пояснила свою активну участь в проекті так:

«Суспільство потребує інструментів для зміни себе і свого політикуму. Цей проект є чудовим зразком одного з таких інструментів – суспільного контролю над виборчим процесом, долучитись до якого за бажання може кожен. Найкраще, що може нам дати історія – це усвідомлення того, побудова демократичного суспільства це не одномоментний процес, що за бажання все можна змінити, і на місці кожної зруйнованої Бастилії може з’явитися оголошення: “тут танцюють”.»

За поточними результатами проекту «Майдан-моніторинг: Вибори-2012» підготований проміжний звіт українською та англійською мовами, де проаналізовані системні порушення закону про вибори, він офіційно надісланий у відповідальні органи влади.

 

Проект здійснює Громадський інформаційно-методичний центр «Всесвіт» за підтримки Міжнародного Фонду Відродження.

Швидке фото з прес конференції. Далі буде більше