До Дніпродзержинська повернувся 37-й рік?

Двох депутатів міськради – затримано, один кандидат у народні депутати – у розшуці, ще одного ось-ось заарештують…

Як давно це було... Мабуть, вже призабулося?

Заарештовано опозиційних депутатів Ігора Лісничого та Юрія Лисняка, котрі підтримали на парламентських виборах кандидати Віталія Купрія. Лише за випадковим збігом обставин самому Віталію вдалося уникнути арешту за сфабрикованою проти нього кримінальною справою.

Вперше Віталій виявив, що за ним стежать, 17 серпня, коли автомобіль “Лада Калина” сріблястого кольору з тонованим склом супроводжував його при виїзді з будинку в районі греблі ГЕС.

Про факт стеження правозахисник повідомив органи міліції за телефоном 102, однак офіційної відповіді на свою заяву Купрій і досі не отримав.

За словами Віталія, 31 серпня події стали розгортатися ще масштабніше. “За моїм автомобілем став стежити мікроавтобус “Фольксваґен” білого кольору, міняючи в ході стеження держномери, на які зареєстровано інші автомобілі. Використання підробних номерів зафіксовано на відео”, – повідомляє Віталій Купрій. “Мої помічники підійшли до цього автомобіля й побачили в середині трьох молодих людей, котрі користувалися апаратурою для прослуховування з дисплеєм”.

І вже 5 вересня влада пробувала заарештувати Купрія. “Я приїхав власним автомобілем до офісу приблизно о 17:00. За мною до двору на високій швидкості заїхав чорний автомобіль “Міцубісі”, де перебувало 2 чоловік у цивільному одязі і одна людина у формі міліціонера. Поруч з двором також перебувало два автомобіля, про які згадувалося раніше”, – розповідає далі Купрій. – “Я запідозрив провокацію і швидко зачинив за собою двері офісу, покинувши його через запасний вихід. З машини вийшли співробітники карного розшуку, перед’явили посвідчення охороні й сказали, що хочуть мене бачити, з надуманої причини”. Стеження за офісом і співробітниками штабу Віталія триває й досі. За даним фактом Купрій звернувся до прокуратури із заявою про протиправне стеження й порушення права на приватне життя й таємницю телефонних розмов, що його гарантовано статтями 31 та 32 Конституції України.

Координатор громадської організації “Громадянський актив Дніпра” (ГРАД), відомий правозахисник Василь Сухов розповсюдив звернення, де стверджується, що команду заарештувати Віталія Купрія дав міліціонерам особисто губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

Раніше, місцева влада незаконно зрізала 15 біл-бордів Віталія Купрія, де планувалося розміщення сюжету про бабусю з котом. Зараз завдається удару його політичним союзникам: 7 вересня було затримано двох опозиційних депутатів Ігоря Лісничого та Юрія Лисняка, котрі активно підтримують кандидатуру Купрія. Як привід, було використано стару кримінальну справу 2009р., пов’язану з боротьбою з КП “Дніпродзержинськводоканал”, за якою Лісничому й Лисяку тепер інкримінують хуліганські дії.

Громадські діячі переконані, що “… об’єднання зусиль місцевих опозиційних лідерів, як і широкий розголос історії з анти-регіоналівським біл-бордом, виявилися несподіванкою для влади й не лишають шансів на перемогу провладного кандидата Костянтина Гузенка”.

Згідно зі статтею 9 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність” на особу, що підозрюється у підготовці чи скоєнні злочину, заводиться оперативно-розшукова справа (ОРС). Без цього здійснення стеження забороняється. При здійсненні стеження неприпустимим є порушення прав людини. Громадяни України та інші особи мають право отримувати від органів, на які покладається здійснення ОРС, письмові пояснення щодо обмеження їхніх прав і свобод та оскаржувати ці дії. Візуальне стеження може здійснюватися з метою встановлення даних про особу та її зв’язки у тому випадку, коли є факти, що підтверджують, що цією особою готується чи вчинено тяжкий злочин.

Досі ж ані прокуратура, ані СБУ, ані міліція не надали роз’яснень щодо питання – у якому ж такому тяжкому чи особливо тяжкому злочині звинувачено Віталія Купрія.

Усе це є зайвим свідченням правового безладу, що панує в державі, та про спроби влади незаконним шляхом усунути свого політичного опонента. “Спроба мого арешту, залякування й переслідування не допоможуть провладному кандидатові”, – упевнено стверджує Віталій Купрій. Він має намір продовжувати свою виборчу кампанію й боротися за майбутнє діпродзержинців до переможного кінця. Також Віталій звернувся по підтримку до лідерів політичних партій.

(Джерела: «Лица», та сам фігурант – Віталій Купрій)