“Регіонал” пояснив, навіщо потрібен закон про мирні зібрання

Як виняток з правила, іноді регіонал теж може мати рацію.

*********

Повідомлення УП:

Законопроект щодо свободи мирних зібрань покращить умови їх проведення.

Таку думку висловив представник президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко, повідомляє його прес-служба.

“Законопроект щодо свободи мирних зібрань спрямований на загальне покращення умов організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”, – зазначив депутат.

За словами Мірошниченка, у проекті закону зафіксоване чітке визначення терміну правопорушення під час організації та проведення заходу.

Крім того, органи внутрішніх справ позбавляються повноваження на адміністративне затримання у разі порушення порядку організації чи проведення мирних зібрань.

Також законопроектом передбачено, що у разі заборони чи обмеження прав на мирні зібрання суд повинен обґрунтувати необхідність такого рішення, а також пропорційність способу такого обмеження.

Передбачається також можливість подання апеляційної скарги на судове рішення та послаблення санкцій за адміністративні правопорушення під час організації та проведення мирних зібрань.

“Законопроект орієнтований на встановлення чітких меж та підстав організації мирних зібрань, а також уникнення утиску прав громадян під час їх підготовки та проведення”, – наголосив Мірошниченко.

Як повідомлялося, раніше представники Харківської правозахисної групи, Гельсінської спілки, Центру політико-правових реформ і кількох інших правозахисних громадських організацій закликали народних депутатів невідкладно та одночасно ухвалити законопроекти про мирні зібрання №2450 і №10569.

У четвер Верховна Рада перенесла розгляд законопроекту №2450. В той же час, законопроект №10569, який доповнює зміст 2450, не пройшов взагалі.