Темники. Перезавантаження.

Щонайменше на двох херсонських  телеканалах вчора вийшов сюжет про формування виборчкомів.
Що тут дивного? Виборчий процес у розпалі, ЗМІ його висвітлюють… Але ж – як?

Обидва сюжети ЗМІ виклали у своїх каналах на ю-тьюбі, що дає нам можливість їх співставити:

Сюжети мають різну назву, різну тривалість (2:32 та 1:50 хвилин відповідно), логотипи різних каналів  та титри у різних  корпоративних стилях.

І це все, чим видрізняються начебто власні продукти телевізійників. Ну, ще трохи попрацювало “ножицями”.

Все інше співпадає як дві краплі води: той самий текст, та сама картинка і той самий голос за кадром.
При тому місцеві херсонські канали напрочуд синхронно використали для своїх новинних сюжетів матеріал з Київської області (!), хоча формування виборчкомів в той самй час походило й у п’яти округах на Херсонщині, і містило багато цікавого для ЗМІ, але про це взагалі не сказано жодного слова в двох сюжетах.

Та й це ще не все.
Найголовніше, що сюжети змонтовані відповідно до відомого Оруеллівского гасла: “Правда – це брехня! Війна – це мир!” і т.д.
Сюжет запевняє глядача, що все відбувається відкрито, прозоро, чесно та законно. І ілюструється це все картинкою із нахабним нехтуванням вимог закону: жеребкування відбувається не у прозорій скрині, а у якомусь відрі, і перед витяганням жеребу людина заглядає у те відро, що законом прямо заборонено.

Тож, навіщо тепер розсилати темники, якщо можна розіслати абсолютно незалежним від так само незалежної Нацради телеканалам готовий сюжет, який найсміливіші можуть хіба що трошки скоротити, аби звільнити глядача від зайвих секунд промивання мізків?

A propos Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.