На Луганщині продовжують приховувати генеральні плани міст

Із 37-ми міст обласного та районного значення Луганської області у жодному місті генеральні плани не є доступними для громадськості у повному обсязі.

Такий висновок зробили представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив, завершивши моніторинг офіційних сайтів міст обласного та районного значення Луганщини.

Моніторинг стану відкритості генеральних планів у Луганській області здійснюється в рамках всеукраїнського проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії». Моніторинг охоплює усі 459 українських міст 24 областей та Автономної Республіки Крим і має на меті акцентування уваги на важливості практичної реалізації положень українського законодавства щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до генеральних планів міст.

 Генеральний план – це найважливіший документ, який відображає процес розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Він описує як поточний стан розвитку міста, так і план на найближчі роки.

Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується шляхом його розміщення на веб-сайті органу місцевого самоврядування та у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, а також у загальнодоступному місці – у приміщенні такого органу, крім частини, що становить державну таємницю та належить до інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства.

 Однак, за словами громадських експертів, на сьогодні вимоги щодо оприлюднення матеріалів генеральних планів не виконані жодним населеним пунктом області, а тому містобудівні документи назвати доступними не можна.

 «Жодна міська рада не надала нам чіткого пояснення, чому порушується законодавство і громадськість не може бути ознайомлена з генеральним планом власного населеного пункту. Посилаються то на гриф «ДСК», то на інші владні структури», – зазначив юрист Центру Вадим Сабінін. «Найзмістовнішу відповідь ми отримали з Алчевська. Було роз’яснено як, де і коли можна отримати доступ до відкритої інформації з Генплану. Хоча, відповідь всеодно була неповною, адже найважливіших даних нам надано так і не було», – підсумував він.

У зв’язку з тим, що міськими радами Луганщини порушені численні норми містобудівного та інформаційного законодавства СЦГІ по кожному населеному пункту підготував звернення до прокуратури, з вимогою зобов’язати місцевих чиновників розмістити генплани на офіційних веб-ресурсах міських рад та надати вільний доступ громадянам до містобудівної документації.

 Контакти:

Володимир Щербаченко, Східноукраїнський центр громадських ініціатив

тел. 067 640 94 40,

e-mail: planmista@gmail.com;

www.totalaction.org.ua

www.cityplan.in.ua

***

Моніторинг проводиться у рамках проекту «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» фінансово підтриманого програмою «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

 Детальніше про ситуацію у кожному місті можна дізнатися на веб-порталі www.cityplan.in.ua