Опитування ДемІніціатив: УДАР обходить ОО, Свобода долає бар’єр

  • У парламентських виборах готовність взяти участь висловили 77% українців: 57% –  «обов’язково» і ще 21% – «скоріше за все». Порівняно з серпнем істотно – на 17% – зросла кількість виборців, які впевнені у своїй участі у виборах. Готовність взяти участь у виборах різна у різних регіонах: вища – у Західному та Центральному регіонах, де лише 11% і 13% відповіли, що не братимуть участі у виборах, нижча – у Південному де Східному регіонах,  де не збираються брати участі у виборах, відповідно, 24% і 23% громадян.
  • Якби вибори до Верховної Ради відбулися  наприкінці вересня,  5%-й бар’єр здолали  б:  Партія регіонів  – 23.3%,  Партія «УДАР» Віталія Кличка  – 16.0%,  ВО «Батьківщина»  – 15.1%,  Комуністична партія України – 10.1%. Вперше досягло  межі  виборчого бар’єру ВО Свобода» (5.1%).  Істотно зросла кількість тих, хто не визначився із вибором – до 24%, що може бути пов’язано з тим, що виборцям вперше був пред’явлений бюлетень у тому вигляді, який буде під час виборів (з 22 партій, з усіма першими п’ятірками). Як і раніше, більше тих, хто не визначився з вибором,  у Східному (29%%) та Центральному (29%) регіонах,   менше – у Південному (18%) та Західному регіонах (19%).  Усі відсотки вирахувано у відношенні до тих, хто висловив готовність узяти участь у голосуванні.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки  населення України було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології з 18 вересня по 4 жовтня 2012 року.  Опитування проводилося в 111 населених пунктах (PSU) у всіх областях України та в Автономній Республіці Крим за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України. Усього було опитано 2043 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2.2%.

Опитування здійснено за фінансової підтримки  програми МАТРА  Посольства Нідерландів в Україні. 

Повний текст – дивіться в долученні. Прес-реліз 8.10.2012.red