Українська Вікіпедія виступає проти закону «Про наклеп»

На знак протесту на всіх сторінках україномовного розділу Вікіпедії розміщено банер «Ми маємо право знати: Вікіпедія каже ″Ні!″ закону Про наклеп». Акція починається о 0:00 1 жовтня 2012 року за київським часом, і оголошується безстроковою до відхилення цього законопроекту.

Банер веде на дуже грунтовну статтю про цей закон

Небезпечність ухвалення подібного законопроекту пояснюється тим, що у проекті Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» конкретно не визначено що саме вважається наклепом, межі застосування закону, коло осіб, які підпадають під його дію, а також вводиться кримінальна відповідальність за наклеп, що є порушенням свободи слова, право на яку зафіксовано у статті 34 Конституції України, згідно з якою кожна людина має право на свободу думки та слова, збирання, використання та поширення інформації у будь-який спосіб.

Нагадуємо, що подібна законодавча норма існувала у Кримінальному кодексі УРСР у редакції 1960 року у вигляді статті 125 «Наклеп». При ухваленні нової редакції Кримінального кодексу України у 2001 року ця норма була вилучена як недемократична.

Крім того, стурбованість викликає те, що в разі його ухвалення у статтях Вікіпедії не можна буде використовувати публікації зі ЗМІ, оскільки неможливо визначити, яка саме інформація є наклепом. Таким чином існуватиме можливість використовувати виключно офіційні біографії осіб. Це прямо суперечить одній із найважливіших засад Вікіпедії, згідно з якою слід подавати усі можливі точки зору на предмет статті.

Практика застосування законодавства в Україні дає підстави вважати, що цим законопроектом Верховна Рада України намагається ввести тотальну цензуру в Україні з метою заборонити критикувати владу та можновладців, а тому під дію цього законопроекту підпадають усі громадяни України, в т. ч. й редактори української та інших мовних розділів Вікіпедії.

У разі подальших спроб з боку народних депутатів України ухвалити законопроект № 11013 редактори української Вікіпедії залишають за собою право на проведення страйку україномовного розділу Вікіпедії проти його ухвалення.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» звертається до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України із закликом не ухвалювати закон та відхилити його як такий, що суперечить Конституції України.

Ми висловлюємо свою занепокоєність ситуацією з можливістю введення обмеження на право інформування громадськості щодо суспільно-значимих осіб та подій, що також завдає шкоду поширенню вільних знань в Україні, оскільки обмежує коло джерел для інтернет-енциклопедії Вікіпедія.

Ми висловлюємо свою солідарність із журналістами та громадськістю, які виступають проти ухвалення закону «Про наклеп».

Звертаємось до редакторів інших мовних розділів Вікіпедії та регіональних відділень Фонду Вікімедіа підтримати нас у боротьбі проти введення цензури в Україні.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2011 року італійська Вікіпедія оголосила страйк проти спроби італійського парламенту ухвалити законопроект «DDL intercettazioni», який містив норму щодо зобов’язання інтернет-сайтів видаляти інформацію, яка на думку тієї чи тієї особи не відповідає дійсності.

18 січня 2012 року до подібної акції вдалися редактори англомовного розділу Вікіпедії проти прийняття Палатою представників США „Stop Online Piracy Act” (SOPA; Закон «Про боротьбу з інтернет-піратством») i та Сенатом США „PROTECT IP Act” (PIPA; Закон «Про запобігання реальним інтернет-загрозам для творчості та крадіжки інтелектуальної власності»), якими пропонувалося закривати сайти зі змістом, який порушує авторські права правовласників або поширює інформацію без їх згоди, та притягати до кримінальної відповідальності власників таких сайтів.

10 липня 2012 року страйк оголосила російська Вікіпедія проти законопроекту № 89417-6, яким пропонувалося внести зміни до Федерального Закону «Про Інформацію» та створити список заборонених сайтів та ІР-адрес з подальшою їх фільтрацією.

Довідка:

18 вересня 2012 року Верховна Рада Україна ухвалила у першому читанні проект Закону України № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» народного депутата України Віталія Журавського, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за образу та наклеп.

Прес-служба ГО «Вікімедіа Україна».