Президент Янукович підкреслює важливість міжконфесійного діалогу в Україні (ФОТО)

КИЇВ – За словами Глави держави, міжконфесійний діалог в Україні продовжує розвиватися.

Про це Президент України Віктор Янукович заявив 2 жовтня 2012 року під час відкриття Міжнародного саміту з проблем захисту прав національних меншин «Досвід України для світу», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Він зазначив, що досвід співіснування в діалозі різних віросповідань вироблявся в Україні протягом століть. “Останнім часом цьому значною мірою сприяла робота Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій”, – підкреслив Віктор Янукович.

“Переконаний, що цей діалог буде лише поглиблюватися, і як Президент України я буду цьому максимально сприяти”, – сказав Глава держави.

Вітаючи учасників саміту, Віце-прем’єр-міністр України Раїса Богатирьова заявила про “необхідність внесення змін до чинного законодавства про релігію і церкви відповідно до сучасних реалій”.

Водночас, як раніше повідомляв ІРС, самі керівники Церков і релігійних організацій України одностайні в тому, що таке важливе питання, як оновлення законодавства про свободу совісті, повинно опрацьовуватись відкрито та публічно, конструктивно та без надмірного поспіху.

У свою чергу, керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман наголосила на “необхідності розвивати законодавство на користь розширення прав представників різних національностей та віросповідань”. За її словами, з поміж громадянських інституцій найбільш ефективно в цьому напрямку працюють Громадська гуманітарна рада при Президенті України та Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.

Міжнародний саміт відбувся в Національному палаці мистецтв «Україна» за ініціативи Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії. Захід був присвячений 20-річчю прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Декларації «Про права осіб, які належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин».

У саміті взяли участь представники ООН, ПАРЕ, ОБСЄ, дипломатичних місій, провідні експерти, представники громадських організацій національних меншин, глави Церков і релігійних організацій. Зокрема, Предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет (Денисенко), Верховний Архієпископ УГКЦ Святослав (Шевчук), Митрополит Вінницький і Могилів-Подільський УПЦ Симеон (Шостацький), предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій (Кудряков), єпископ Римсько-Католицької Церкви в України Станіслав Широкорадюк, заступник голови ВСО ЄХБ Михайло Андрашко, Муфтій ДУМУ шейх Ахмед Тамім та інші.

Довідка ІРС. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій утворена у грудні 1996 року як міжконфесійний консультативно-дорадчий орган. ВРЦіРО є самоврядною громадською інституцією, яка об’єднує 18 конфесій та 1 міжцерковну організацію. До складу Ради входять православні, греко- і римсько-католицькі та протестантські церкви, а також іудейське та мусульманські релігійні об’єднання. Відтак ВРЦіРО представляє понад 90 % релігійної спільноти України.

Джерело: www.irs.in.ua