Заява щодо поширення чергової фальшивки від імені “Відсічі” з наклепами на Олеся Донія

Заява Громадянського руху “Відсіч” і кампанії “Помста за розкол країни” щодо поширення невідомими особами фальшивих листівок з наклепами на Олеся Донія

У 88-му Коломийському і Городенківському виборчому окрузі на Івано-Франківщині з’явилися чергові фальшиві листівки від імені Громадянського руху “Відсіч” із закликами не голосувати за кандидата в народні депутати України Олеся Донія.

Це вже третя фальшивка, поширена від імені “Відсічі”, яка проводить по всій Україні кампанію “Помста за розкол країни”, спрямована на агітацію проти тих політиків, політичних партій та їх кандидатів, які проголосували за антиукраїнський закон Ківалова-Колесніченка “Помста за розкол країни”.

Активістами кампанії були організовані кілька акцій протесту, а також понад сто поїздок у всі області України з метою поширення агітаційних матеріалів із закликом не голосувати за Партію регіонів, Комуністичну партію та майбутніх кандидатів від цих сил в мажоритарних округах, а також за тих мажоритарників, які не належать до ПР і КПУ, але також голосували за законопроект КаКа.

Поширені активістами кампанії сотні тисяч листівок спричинили нервову реакцію можновладців. І таємне поширення у 88-му окрузі невідомими особами фальшивок проти Олеся Донія є одним з проявів цієї нервової реакції. Дизайн і стиль цих листівок, малюнки, кольори один в один нагадують ті фальшивки, що вже поширювалися від імені “Відсічі” у Івано-Франківській області і є поганою копією листівок кампанії «Помста за розкол країни» (з цього приводу ми вже давали прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації в Івано-Франківському прес-клубі).

Ми заявляємо, що Громадянський рух “Відсіч” і кампанія «Помста за розкол країни» не лише не мають жодного стосунку до листівок з наклепами на Олеся Донія, а й взагалі практично не проводиться на території Івано-Франківської області (відбулась лише одна акція в самому Івано-Франківську два місяці тому), оскільки рейтинг Партії регіонів та Комуністичної партії тут є вкрай низьким, а ми просто фізично не можемо побувати у всіх округах, тому зосереджуємось на більш проблемних територіях.

Діяльність Олеся Донія, якого ми добре знаємо по спільних акціях як на захист української мови, так і з інших питань, безперечно потребує аналізу і критики, як і кожного кандидата в народні депутати. Однак ця критика має бути обгрунтованою і правдивою. Добре знаючи Олеся Донія, ми стверджуємо, що та маячня, яка була поширена про нього у випущеній від нашого імені фальшивці, не відповідає дійсності. Олесь Доній не є об’єктом кампанії «Помста за розкол країни», оскільки ані у першому читанні, ані при остаточному прийнятті закону Ківалова-Колесніченка не голосував за нього, не сприяв його прийняттю в будь-який інший спосіб й не належить до партії, яка сприяла його прийняттю. У 88-му виборчому окрузі є лише два кандидати, які за чітко визначеними нами ще на початку кампанії критеріями заслуговують на нашу антиагітацію. Це Роман Панчук і Даря Церковнюк, висунуті відповідно Партією регіонів і Комуністичною партією.

З огляду на це, ми не могли закликати голосувати проти Олеся Донія. І про це вже проінформували тих мешканців 88-го виборчого округу, які телефонують нам за вказаними на фальшивці телефонами (там вказані наші справжні номери).

Також хочемо зазначити, що поширена проти Олеся Донія листівка вирізняється повноколірним друком, і лише цей факт говорить про те, що листівка – підробна. На жаль, ми не можемо собі дозволити такої розкоші, як кольорові листівки, адже провадимо діяльність виключно за рахунок невеликих громадських пожертв та коштом самих активістів. А ще ми не припускаємось таких жахливих граматичних помилок, як автори цієї фальшивки, які, очевидно, або не послуговуються в житті українською мовою, або прогулювали уроки у школі.

Вся інформація, яка стосується діяльності кампанії «Помста за розкол країни», розміщена на сайті http://vstavay.info. Цей сайт є офіційним та достовірним джерелом щодо діяльності кампанії, і на ньому у рубриці «Матеріали для поширення» є всі листівки, які поширювали і поширюють активісти кампанії по всій Україні. Кожен бажаючий може легко пересвідчитись, що жодної листівки із закликом не голосувати за Олеся Донія там немає.

Ми не знаємо, яку саме мету ставили перед собою ті, хто поширював від нашого імені підробні листівки – дискредитувати кампанію «Помста за розкол країни», дискредитувати Олеся Донія як кандидата в народні депутати, чи переслідувались обидві мети разом, але констатуємо, що маємо справу з нечесним використанням нашого імені в брудній грі, яка шкодить загальній справі – захисту української мови та державності.

Громадянський рух “Відсіч”

Наші контакти: 0636026694, 0636286841, 0661365984, 0987633937, 0639707172