Директором Київського зоопарку обрано лобіста океанаріуму

29 листопада 2012 р. Київська міська державна адміністрація призначила на посаду Київського міського зоологічного парку загальнодержавного значення Євгена Кирилюка.

Про це Національному екологічному центру України повідомили працівники зоопарку.

Олег Андрос, представник НЕЦУ, коментує: «Обрання цього кандидата викликає у нас значну тривогу, оскільки Євген Кирилюк є прихильником побудови на території зоопарку океанаріуму, де утримуватимуться дельфіни, усі види яких на території України занесені до Червоної книги. За даними сайту Главред, Євген Кирилюк «не проти океанаріуму в зоопарку, але каже, що підпише договір тільки тоді, коли інвестори отримають дозволи на будівництво від усіх інстанцій» http://stolitsa.glavred.info/archive/2012/09/26/095529-14.html. Ми чекаємо на подальші дії новобраного директора на посаді. Головною нашою вимогою до нього є відмова від підписання узгоджувальних документів, які дадуть можливість для побудови океанаріуму та комерційної експлуатації дельфінів. Також ми чекаємо на відповідь Мінприроди щодо того, чи узгоджена кандидатура Євгена Кирилюка з міністерством».

На звернення НЕЦУ від 27 вересня 2012 р. http://necu.org.ua/pryrodoohorontsi-prosyat-kmda-oholosyty-vidkrytyy-konkurs-na-posadu-hendyrektora-zooparku/ щодо сумнівності кандидатури Євгена Кирилюка прийшла відповідь Заступника начальника головного Управління по контролю за благоустроєм КМДА С. Курикіна від 24.10.2012. У ній по суті звернення сказано лише, що було оголошено конкурс та що основними вимогами до кандидата є «повна вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра або спеціаліста, стаж роботи на керівних посадах не менше трьох років, досвід роботи в зоопарках не менше двох років, а також вільне користування ПК та володіння українською мовою».

Довідка. Київський зоопарк є об’єктом природо-заповідного фонду, який перебуває під загрозою відчуження землі та забудови території Шулявської балки. НЕЦУ також виступає проти побудови океанаріуму у Київському зоопарку, оскільки КМДА планує розміщення там дельфінів. Цих червонокнижних тварин утримуватимуть у неволі, в неприродних для них умовах. Київ розташований за 400 км від морського узбережжя, дельфіни утримуватимуться у штучно виготовленій воді, в яку додається хлор для дезінфекції. Вилов дельфінів в Україні заборонений чинним законодавством та окремим указом Міністра екології та природних ресурсів.

Для контактів:
Олег Андрос 097 502 75 51, androsland at inbox.ru