Медійні громадські організації вимагають від влади покарати винних у нападах на журналістів

Петицію із зазначенням 29 випадків порушень прав журналістів передадуть до ГПУ, МВС і Адміністрації президента

23 листопада у Всесвітній день боротьби з безкарністю за напади на журналістів 11 всеукраїнських та міжнародних медійних організацій підготували петицію, в якій зазначили 29 випадків, коли нападники на представників ЗМІ залишилися не покараними, не зважаючи на звернення до правоохоронних органів. Нагадаємо, цей день після того, як на Філіппінах загинули 32 журналісти, і ніхто не був покараний, Міжнародна федерація журналістів оголосила Днем боротьби з безкарністю. В петиції, яку передадуть ГПУ, МВС і Адміністрації президента, медійні організації вимагають розслідувати справи і покарати винних у злочинах, пов’язаних з професійною діяльністю журналістів, які були скоєні протягом 2012 року.

 «Більшість випадків нападів на журналістів в Україні правоохоронці кваліфікують не як перешкоджання їх журналістській діяльності, а як інший злочин, найчастіше як хуліганство.Випадок з Віталієм Лазебником непоодинокий», – сказав юрист Незалежної медіа профспілки Олександр Тарасов під час круглого столу в НСЖУ.

 Юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська нагадала, що стосовно всіх випадків перешкоджання журналістській діяльності в Україні 2012 року були відмовки правоохоронних органів або символічне покарання. «Навіть коли журналісти були дуже сильно побиті, і навіть коли була порушена ст. 171 ККУ, то його було покарано штрафом – 51 грн. Фактично ми говоримо про відсутність покарання навіть коли справа порушена по ст. 171. Проблема досить серйозна, і одних запевнянь, що правоохоронні органи роблять усе можливе, вже не достатньо», – сказала вона.

 За її словами, ці питання неодноразово піднімалися перед правоохоронцями і прокуратурою на засіданнях Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів при президентові України, що проходять в рамках «Відкритої розмови». «Зокрема, одна з зустрічей відбулася щодо вступу в дію нового КПК. Відтепер правоохоронці будуть автоматично порушувати кримінальні справи у випадку звернень журналістів щодо перешкоджання їх професійній діяльності. У разі надходження заяви до чергового, відразу має бути прийняте рішення про внесення її до єдиного реєстру кримінальних правопорушень. Після того буде проводитися розслідування. Раніше при надходженні заяви від журналіста було 10 днів для проведення дослідчої перевірки для того, щоб визначити чи порушувати кримінальну справу. І як правило на цій стадії нам відмовляли в порушенні кримінальної справи за ст. 171. І можна було відмовляти в порушенні такої справи взагалі. Тепер кримінальна справа буде порушуватися автоматично після заяви. Але якщо ці факти не знайдуть підтвердження, то її можна буде закрити. Тепер диктофонні записи відносяться до документів і можуть бути доказами в суді. Новий КПК дає можливість оскаржувати не тільки дії, а й бездіяльність. Ми сподіваємося на реакцію прокуратури щодо встановлення цензури в УНІАН. Думаю, що тепер буде складатися судова практика, коли ми оскаржуватимемо бездіяльність в судових процесах. Надто часто ми чуємо від правоохоронців, що винна особа не знайдена і немає підстав для порушення кримінальної справи», – зазначила Тетяна Котюжинська.

 На думку заступника голови НМПУ Андрія Яніцького, журналісти, які бачать, що правоохоронні органи не реагують на їхні заяви, дуже часто не вірять в можливість відстояти свої права у законний спосіб. Він закликав журналістів не впадати у відчай і не йти на загострення конфлікту. «Давайте, захищати свої права у рамках законодавства. Закон про профспілки дає нам таку можливість», – сказав він.

 Представник ГО «Телекритика» Світлана Остапа нагадала присутнім цьогорічні гучні випадки перешкоджання професійній діяльності: напад на Мустафу НайємаОлену Притулу і Катерину Горчинську в Києві, на п’ятьох журналістів в Донецьку, редактора «Укрінформу». «Правоохоронці постійно на всіх зустрічах наголошують, що справи з журналістами у них на особливому контролі, але, аналізуючи кінцевий результат, немає тому віри», – сказала вона.

 Член ради НМПУ Ольга Падірякова повідомила присутнім, що редактори УНІАН оприлюднили ще однузаяву щодо недостатньої реакції керівництва на попередню їхню заяву про цензуру.

 Учасники круглого столу наголосили, що немає зрушень по судовій справі Георгія Гонгадзе, а судовий процес так і залишається закритим. Не покарані винні у нападі на Дмитра Волкова, Віталія Лазебника,Олександра ТечинськогоОлексія Мацуку і Лілію Буджурову тощо. Вони закликали всіх журналістів звертатись із заявами до міліції,  прокуратури, і заявляти про порушення в пресі.

 «Не може бути так, що в центрі Європи існує держава, правова система якої відмовляється робити передбачені законом дії для розслідування нападів на журналістів», – підсумувала Тетяна Котюжинська.

ПЕТИЦІЯ цілком тут http://www.telekritika.ua/news/2012-11-23/76965