«Мовне» питання треба вирішувати в комплексі з економічними та іншими проблемами країни, — Попович

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав філософ, громадський діяч, один із учасників ініціативи «Першого грудня» Мирослав Попович.

Він наголосив, що мовна ситуація після формування нового парламенту змінитися може, але для цього потрібні значні фінансові витрати. «Реалізація мовної програми — це дуже дорога і довга річ. Тому її реалізація буде залежати від того, якою буде країна. Всі політики багато про що говорять і багато чого обіцяють, та, думаю, що матеріальних можливостей для її реалізації буде різко менше, ніж сьогодні обіцянок», — переконаний він.

Попович наголосив, що «мовне» питання піднімали перед виборами завжди і будуть це політики продовжуватимуть це робити, доки остаточно не нормалізують це питання на державному рівні.

«Це проблема не розв’язана. Вона потребує високої уваги, високого професіоналізму і чимало грошей і вона на кожному етапі буде знову і знову підійматися. Так само, які й інші гуманітарні питання. Але політичним діячам здається, що мовна проблема — це сфера розмов і обіцянок, а це результат важкої повсякденної праці. Багато не зроблено було раніше і сьогодні ми від цього страждаємо», — підкреслив він.

На думку Поповича, мовне питання треба вирішувати в комплексі з іншими проблемами країни, зокрема і соціально-економічними.

«Звичайно, можна вирішити це питання, — переконаний він. — Але для того, щоб це питання вирішувалося, треба, щоб було у сукупності, в комплексі розв’язані були й інші проблеми. Це, зокрема, питання демократичного устрою в країні, економічні питання, по суті, питання хліба насущного. І все це іде разом, уряди не справляються комплексно з усіма проблемами».

Попович переконаний, що жодна з партій так і не вирішувала жодного питання, бо програми, які політики презентують перед виборами, стратегічних питань не вирішували і були переважно популістськими.

«Побачимо, що буде. Та ви подивіться на політичні програми та яке вони місце мали в історії, зокрема і на попередніх виборах і т. д. Фактично, глибоких стратегічних питань вони не порушували. Це стосується всіх політичних партій. Деякі були більш чутливими, та їх лаяти за популізм, але вони, насправді, може і були популістськими, та іншої форми турботи про простого громадянина у нас просто не було», — підкреслив він.

http://1-12.org.ua/2012/11/12/1291

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69