«Ми – європейці» висловилися стосовно підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

ЗАЯВА
українського громадського руху на підтримку європейської інтеграції «Ми – європейці» стосовно підписання
Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

27 листопада 2012 року м.Київ

Сьогодні, як і рік тому, перед українським громадянським суспільством постало питання «Чи варто в сьогоднішніх умовах, за чинної влади, підписувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС?».
Рух «Ми – європейці» вважає, що
− дії українського політикуму, особливо під час останніх парламентських виборів, призвели до того, що за оцінкою міжнародних експертів Україна зробила крок назад на шляху демократії;
− водночас результати останніх виборів засвідчили, що українське суспільство спроможне відстоювати свої права, проігнорувати політичних корупціонерів і захищати свій вибір;
− чинний політичний режим є лише короткостроковим періодом у житті української держави. Не можна ставити долю України в залежність від особистостей, що сьогодні знаходяться при владі;
− Угода про асоціацію між Україною та ЄС є не подарунком чинній українській владі. Ця Угода відображає прагнення більшості українського народу бути невід’ємною частиною єдиної європейської родини, поділяючи її базові цінності;
− в умовах агресивного підштовхування України до вступу в Євроазійський Союз, в умовах культивування в українцях європесимізму, відмова від підписання Угоди може надовго закрити для України відповідне «вікно можливостей», позбавити нинішнє покоління українців дороговказу, що веде їх до Європи.

Беручи до уваги все викладене вище, Рух «Ми – європейці» вимагає:

1. Від української влади:
1.1. Виконати ключові зобов’язання, які були взяті Україною у рамках переговорного процесу з ЄС та мають на меті підтвердження європейського шляху розвитку України та її відданість європейські цінностям, зокрема:
− забезпечити безумовне дотримання всіх прав і свобод громадян України;
− припинити політично вмотивовані переслідування опозиції;
− забезпечити неупереджене правосуддя;
− припинити тиск влади на бізнес.
1.2. Надати відповідну згоду Європейському Союзу та оприлюднити парафований текст Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
1.3. Провести широку інформаційну кампанію для ознайомлення українського суспільства з Угодою.
1.4. Невідкладно прийняти зміни до законодавства, необхідні для виконання зобов’язань України перед Європейським Союзом.
1.5. Внести зміни до виборчого законодавства, які б унеможливлювали спотворення волевиявлення громадян, та покарати осіб, винних у фальсифікаціях під час виборів до Верховної Ради України.
1.6. Призначити та провести у відповідності до міжнародних стандартів перевибори до Верховної Ради України в тих округах, де через грубі порушення виборчого законодавства втрачено можливості встановити результати виборів.

2. Від представників опозиційних сил:
2.1. Підтримати підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
2.2. Подати на розгляд Верховної Ради України пакет законів, необхідних для виконань зобов’язань України перед Європейським Союзом, та домагатись їх ухвалення.
2.3. Будувати свою діяльність на європейських принципах: прозорості, підзвітності перед виборцями, поваги до закону. Вважаємо неприпустимим прояви з боку окремих політиків етнічної, релігійної нетерпимості, гендерної нерівності, будь-яких проявів нетолерантності до меншин.

3. Від Європейського Союзу:
3.1. Не позбавляти українців історичного шансу на возз’єднання з єдиною родиною європейських народів та підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.
3.2. Висунути українській владі вимоги щодо виконання зобов’язань, взятих на себе Україною при підготовці та ратифікації Угоди, в першу чергу тих, що стосуються незворотності демократичного процесу у країні.
3.3. Не давати переваг бізнесу олігархів – вводити в дію положення стосовно Зони вільної торгівлі лише після виконання українською владою низки конкретних умов і лише на чітко обумовлений час, необхідний для досягнення відповідності критеріям, що випливають з політичної частини Угоди.

Координатори Руху «Ми – європейці»:

Андрій Білокінь
Вікторія Склярова
Дмитро Крикун
Дмитро Куценко
Євген Вілінський
Євген Іхельзон
Каріна Бабенко
Кім Веремійчук
Людмила Ямщикова
Марина Дубик
Наталка Зубар
Наталка Позняк
Наталя Ляшенко
Олександр Янковський
Олексій Кравчук
Сергій Кошман
Світлана Машаровська