Об’єднана опозиція через суд вимагає від ЦВК встановити результати голосування на «проблемних» округах

Кандидати в депутати від Об’єднаної опозиції на округах, в яких Центральна виборча комісія «не змогла» встановити результати голосування, подають позови до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати постанову ЦВК про неможливість встановлення підсумків голосування в цих округах та зобов’язати Центрвиборчком встановити підсумки виборів за протоколами дільничних виборчих комісій.

 Позови до суду подають кандидати в депутати в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194 та 197. Об’єднана опозиція «Батьківщина» приєдналася до позовів в якості третьої особи на боці позивачів.

 У позовах зазначається, що своїм рішенням про неможливість встановлення результатів голосування на цих округах та зверненням до Верховної Ради про проведення повторних виборів ЦВК «фактично незаконно самоусунувся від свого обов’язку встановити підсумки голосування».

 Твердження ЦВК про неможливість встановлення підсумків голосування є безпідставним, адже ЦВК може достовірно встановити волевиявлення виборців на підставі первинних протоколів ДВК у цих округах. «Жодних підстав для неврахування документів, які були належним чином передані ОВК та прийняті останньою, закон про вибори не передбачає», – зазначається в позовах.

 Крім того, наголошується в документах, прийняття рішення про призначення повторних виборів в одномандатному виборчому окрузі є виключною компетенцією Центральної виборчої комісії (частина 2 статті 104, пункт 13 частини 2 статті 30 закону про вибори). ЦВК зобов’язана провести засідання та прийняти відповідне рішення не пізніш як через 30 днів від дня визнання виборів такими, що не відбулися.

 У той же час, відповідно до частини 1 статті 104 Закону України «Про вибори народних депутатів України» є дві підстав для проведення повторних виборів: якщо вибори у відповідному одномандатному окрузі визнані такими, що не відбулися (у разі коли в окрузі після закінчення строку реєстрації кандидатів не зареєстровано жодного кандидата у депутати або якщо у виборах брав участь один кандидат і за нього віддали голоси менше половини виборців); якщо особа після її обрання в одномандатному окрузі не набула депутатського мандату у порядку, встановленому Законом про вибори.

 Таким чином, «правових підстав для можливого проведення повторних виборів народних депутатів України в цих одномандатних округах не існує», зазначається в позовних заявах.

 Об’єднана опозиція вимагає:

·         визнати незаконною та скасувати постанову ЦВК від 05.11.2012 року «Про неможливість достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197 та 223» та звернення до Верховної Ради щодо прийняття нею рішень стосовно проведення повторних виборів.

·         зобов’язати ЦВК встановити підсумки голосування в цих округах як по одномандатному так і багатомандатному округах за протоколами ДВК.

·         зобов’язати ЦВК за результатами встановлення підсумків голосування в межах одномандатних виборчих округів визнати обраними кандидатів від опозиції.