Новий Закон про біометричні паспорти як і раніше загрожує тотальним контролем за людиною

КИЇВ – Після ветування Президентом Закону про Єдиний державний демографічний реєстр Верховна Рада повторно прийняла його з урахуванням незначних поправок Глави держави, щойно вони надійшли до парламенту, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час повторного розгляду законопроекту № 10492 на його підтримку проголосували 243 картки народних обранців. З них: 183 – від фракції Партії регіонів, 24 – від комуністів, 18 – від Народної партії, 10 – позафракційних депутати та по 4 – від фракцій «БЮТ-Батьківщина» та Блоку «НУНС».

Окрім інших поправок нова редакція Закону містить уточнення щодо гарантування “права для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія, що імплантований у відповідний бланк документа, на відмову від отримання такого документа або від внесення інформації до безконтактного електронного носія”.

Однак варто зауважити, що врахування цієї пропозиції не вирішує головної проблеми цього закону – збір всеосяжних даних про кожну людину з моменту її народження, на чому у першу чергу наголошували ієрархи українських Церков.

Зокрема, Предстоятель УПЦ митрополит Володимир (Сабодан) зазначив у своєму зверненні: “Вказаний Закон порушує право громадян на приватність, яке гарантоване у ст. 32 Конституції України. Крім того, занепокоєння православних віруючих викликає можливість втручання в їх особисте життя, яку створює Закон”. Відтак, він закликав Президента України ветувати законопроект № 10492 не у зв’язку з відсутністю права для віруючих на відмову від біометричних паспортів, а через “загрозу обмеження базових прав людини”.

Так, згідно прийнятого Закону до Єдиного державного демографічного реєстру буде збиратись інформація про кожну особу, що складається з 13 найменувань, включаючи відцифровані зразки підпису та образу обличчя особи, а також додаткову змінну інформацію – про місце реєстрації, про сімейний стан, про відмову від прийняття податкового номеру, про видачу приватизаційних паперів, додаткові (факультативні) біометричні дані, параметри.

Більш того, згідно статті 21 Закону “паспорт громадянина України оформляється всім особам, починаючи від народження та незалежно від віку, на кожні 10 років”. Паспорт буде у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (чіп) із записаними даними з Єдиного Реєстру.

Такі законодавчі новації викликали протест і з боку правозахисників, які також закликали Президента ветувати законопроект № 10492 задля усунення зазначених недоліків.

“Закон поєднує в одному банку даних функції реєстрації фізичних осіб та паспортизації, чого немає в жодній європейській країні, оскільки створює широкі можливості для зловживань. Тим більше, що серед даних, які збираються, є відцифрований підпис особи. За створенням єдиного реєстру заховане злиття усіх персональних даних мешканців країни з різних баз даних, в тому числі відомчих, до єдиного банку даних, що створює передумови для тотального стеження за людиною”, – зазначено у Зверненні Української Гельсінської Спілки з прав людини.

Незважаючи на це, у пропозиціях Президента Віктора Януковича не знайшли відображення зауваження ієрархів Церков та правозахисників. Тому повторно прийнятий Закон як і раніше містить норми, що порушують конституційне право громадян на приватність та запроваджують тоталітарний контроль за кожною особою.

Як відомо, ЗМІ пов’язують автора ініціативи про запровадження в Україні біометричних паспортів – Василя Грицака (фракція Партії регіонів) із діяльністю концерну ЄДАПС, який у свою чергу спеціалізується на виготовленні паспортних та інших ідентифікаційних документів.

Джерело: www.irs.in.ua

 

1 Commentaire

  1. Янукович действует в рамках политики мирового правительства и регионалы явно находятся под их крылом. Сегодня Украина является полигоном для отработки политики тотального контроля всех и каждого. Возьмите, например, требование ограничить наличный оборот и призывы всех и вся переходить на пластик. Уничтожив наличность и установив контроль за каждым, мы лишимся свободы. Вспомните хотя бы Мазурка, – заблокировали карты и живи как хочешь. В Штатах они, конечно, дальше пошли, – под эгидой борьбы с терроризмом вшивают доверчивым гражданам такие бесконтактные чипы прямо под кожу.
    Я призываю всех и каждого не поддерживать такую инициативу. Нам хотя бы оставили возможность её не принимать “з релігійних міркувань”.

Les commentaires sont fermés.