Довідково про Довідку: з деякими адміністративними судами не все гаразд

 Як повідомляв “Майдан-Моніторинг“, Вищий адміністративний суд України нещодавно оприлюднив (з нашою допомогою) у повному обсязі корисну Довідку щодо практики судочинства з питань мирних зібрань. Окремим пунктом відповідної постанови Пленуму ВАСУ передбачалося довести Довідку до відома суддів окружних та апеляційних адміністративних судів.

 Вирішивши перевірити, як відбулося те ознайомлення суддів з правовими позиціями ВАСУ, ми звернулися до всіх адміністративних судів України з відповідним запитом. Вийшло цікаво.

 Хоча більшість судів оперативно і належно повідомили про те, що Довідку було доведено до відома суддів,  жодної відповіді не було надано Житомирським, Івано-Франківським, Тернопільським та Черкаським окружними адміністративними судами, Дніпропетровським та Одеським апеляційними адміністративними судами.

Більш того, Вінницький окружний адміністративний суд та Харківський апеляційний адміністративний суд під різним претекстом відмовили у наданні цієї цілком конкретної, простої і безумовно відкритою за доступом інформації (а на думку одного зі згаданих судів це, уявіть собі, “службова інформація”), Винницький апеляційний адміністративний суд не надав, на наш погляд, прямої відповіді, а Кіровоградський окружний адміністративний суд сповістив, що Довідка до нього не взагалі надходила. Парадокс.

 Про ці парадокси і негаразди ми найближчим часом письмово повідомимо Вищий адміністративний суд Україні і подивимося, як йому це сподобається. Далі буде.

 

Олександр Северин, к.ю.н.,

ІЦ “Майдан-Моніторинг”