Комітет з прав людини займеться мірними зібраннями, правами ув’язнених та депортованих

Парламентський Комітет з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму установчому засіданні обговорив пріоритети у Верховній Раді 7 скликання. Про це повідомляє секретаріат Комітету.

 “У нас є всі можливості зробити Комітет реальним форпостом у захисті прав і свобод український громадян, – говорить новопризначений голова Комітету Валерій Пацкан (“Удар”). – Вірю, що це буде нашим спільним – надпартійним – інтересом.”

 Окремо на засіданні обговорено необхідність вдумливого завершення роботи над законом про мирні збори, який викликав серйозні дискусії у парламенті 6 скликання. На думку членів Комітету, остаточна версія закону має максимально враховувати європейську практику і позиції громадянського суспільства.

 “Ціллю для нашого Комтету має стати розширення простору свободи в Україні, – каже Андрій Шевченко, перший заступник голови Комітету. – Це робота на те, щоб громадянин почував себе вільно і справжнім господарем.”

 Комітет також обрав голів підкомітетів: підкомітет з прав людини очолив Василь Самойленко (КПУ), з міжнаціональних відносин – Iван Попеску (ПР), з питань етнополітики і жертв політичних репресій – Мустафа Джемілєв (“Батьківщина”), міграційної політики та зв’язків із закордонними українцями – Богдан Бенюк (“Свобода”).

 “Одним з ключових завдань для Комітету і для всього парламенту має стати вдосконалення законів, які гарантуватимуть права національних меншин і сприятимуть їх культурному розвитку,” – говорить секретар Комітету Iштван Гайдош (ПР).

 До сфери відповідальності Комітету входять також співпраця з Радою Європи, ОБСЄ та ООН у сфері прав людини, питання гендерної рівності, збору персональних даних.

 25 грудня парламент затвердив персональний склад комітетів ВР 7 скликаня. Всього сформовано 29 комітетів.